Marcel Štefančič jr.

22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Film

Srečen smrtni dan 2

Happy Death Day 2U, 2019, Christopher Landon

zadržan +

Metuljev učinek.

Hitro – kaj je to: ženska na svoj rojstni dan umre in se vrne v življenje in spet umre in se spet vrne v življenje in spet umre in se spet vrne v življenje in spet umre in tako dalje do finalnega razkritja, zakaj se ji ponavlja ta Neskončen dan? Je to Netflixova serija Russian Doll, v kateri se Natasha Lyonne, hedonistična in egoistična dizajnerka računalniških igric, ujame v časovne zanke, ki jo – ob štiklu Gotta Get Up (via Harry Nilsson) – poganjajo v smrt in ponovno vstajenje? Ne, pač pa šoker Srečen smrtni dan, v katerem na svoj rojstni dan – serijsko, neumorno in ne povsem brez smisla za humor – umira in ponovno vstaja Tree (Jessica Rothe), ošabna, egoistična študentka (ultimativno “zadnje dekle”), ki jo ubija maskirani psycho (odmev Krika).

Zdaj, v nadaljevanju, ki se dogaja dan po njenem rojstnem dnevu, se “prekletstvo” cikličnega umiranja in ponovnega vstajanja prenese na Ryana (Phi Vu), tehno-gika, sicer cimerja Treejinega fanta, soizumitelja novega “časovnega stroja” (Sisyphus Quantum Generator), ki naj bi upočasnil čas. Serija Russian Doll izgleda tako, kot da je videla Srečen smrtni dan – no, Srečen smrtni dan 2 pa izgleda tako, kot da je videl serijo Russian Doll. Ryan in Tree se namreč kmalu zapleteta v časovne zanke, intrige multivesolja in obilje alternativnih realnosti, ki film spremenijo v labirintni, vrtoglavi, v skrajni liniji komični mindfuck, v katerem Neskončen dan sreča Nazaj v prihodnost 2. Še več: nadaljevanje Srečnega smrtnega dneva, ki je itak videti tako, kot da se dogaja v svojem lastnem nadaljevanju, je res grozljivka – v vseh alternativnih svetovih zmaga kapitalizem. Razlike med alternativnimi svetovi so tako majhne (v enem je morilka Treejina cimerka Lori, v drugem ne, v enem je Treejina mati še živa, v drugem ne, v enem Ryan ubija samega sebe, v drugem ne ipd.), da niso vredne časovnega stroja. Revolucija je zato nesmiselna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.