Peter Petrovčič

22. 2. 2019  |  Mladina 8  |  Politika

Lucija Šikovec Ušaj in Andrej Šiško – somišljenika?

Odvetnica in vodja štajerske varde

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj na fotografiji z Vilijem Kovačičem
© Borut Krajnc

Potem ko je postalo jasno, da država misli resno s pregonom samooklicanega vodje t. i. Štajerske varde Andreja Šiška in soobtoženca Mateja Lesjaka, je Šiškovo obrambo prevzela odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.

Lahko bi rekli, da gre za pričakovano potezo. Ušajeva se zasebno, svetovnonazorsko strinja s Šiškovimi skrajnimi, nacionalističnimi, protitujskimi pogledi. Tega ne skriva. Če bi bila moški, bi morda sodelovala v postroju Šiškove paravojske.

S prevzemanjem velikih (in pogosto povsem norih) primerov, kot je bila zahteva po razveljavitvi referenduma o drugem tiru in kot je tudi ta postopek zoper Šiška, Ušajeva vztrajno gradi svoje ime in prevzema eno vodilnih mest med odvetniki desne usmeritve. To ji prinaša prepoznavnost, več strank, premožnejše stranke, skratka, več dela.

Klasično oglaševanje je odvetnikom sicer prepovedano. Zato se vsak trudi po svoje. Ušajeva ta del posla obvlada bolje od marsikoga.

Prepoznavnost, ki ji je omogočila pohod med odvetniške zvezde, si je zadnja leta ustvarila predvsem prek družabnega omrežja Twitter, kjer javnosti razkriva svoje poglede. Njeni zapisi so zaradi vsebine deležni velike pozornosti. Eden od takih je bil zapis, zaradi katerega je odvetniška zbornica zoper njo uvedla postopek pred komisijo za etiko: »Vsi, ki podpirate migrante, ste v resnici pedofili, impotentni nasilneži, ki ustrahujete ženske, da sploh zmorete seksati z njimi, imate v resnici raje seks z mladimi fantki ali živalmi, da se ne osramotite ...«

Komisija o spornosti tega zapisa razmišlja že peti mesec, ne glede na to, kakšna bo končna odločitev, bo to znova dobra reklama, za odvetnico seveda.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.