Hudo / Detektor prebave

Merilec vodika v izdihu

Saša Eržen
MLADINA, št. 9, 1. 3. 2019

© Arhiv Mladine

Plini, ki nastajajo v debelem črevesju, so znak, da katere od sestavin hrane ne presnavljamo najbolje oziroma smo nanjo preobčutljivi. A ugotavljanje, kaj nam povzroča težave, je lahko zamudno, zapleteno in pogosto neuspešno. Z novim žepnim pripomočkom, imenovanim aire, ki ga proizvaja irsko zagonsko podjetje Foodmarble, pa lahko po vsakem obroku konstatiramo, kateri hrani se je drugič bolje izogniti, ker je kriva za napihnjenost, krče v trebuhu, vetrove ter slabo počutje. Kadar telo neke sestavine ne more ustrezno prebaviti, hrana namreč obleži v debelem črevesju, kjer bakterije, ki pripomorejo k njenemu razkroju, proizvajajo različne pline, med njimi tudi vodik. Prav slednjega v izdihu meri aire. Sestavljata ga ustnik – tega je mogoče sneti in umiti – s senzorjem in baterija, ki se polni prek USB-priključka ter naj bi zdržala do nekaj dni. Uporaba je enostavna: vdihnemo, tri sekunde zadržimo dih in nato pet sekund izdihujemo v ustnik detektorja, ki se prek tehnologije bluetooth poveže z aplikacijo na pametnem telefonu, ta pa nam z analizo izdiha pokaže, ali nam hrana ustreza ali ne.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Saša Eržen
MLADINA, št. 9, 1. 3. 2019

© Arhiv Mladine

Plini, ki nastajajo v debelem črevesju, so znak, da katere od sestavin hrane ne presnavljamo najbolje oziroma smo nanjo preobčutljivi. A ugotavljanje, kaj nam povzroča težave, je lahko zamudno, zapleteno in pogosto neuspešno. Z novim žepnim pripomočkom, imenovanim aire, ki ga proizvaja irsko zagonsko podjetje Foodmarble, pa lahko po vsakem obroku konstatiramo, kateri hrani se je drugič bolje izogniti, ker je kriva za napihnjenost, krče v trebuhu, vetrove ter slabo počutje. Kadar telo neke sestavine ne more ustrezno prebaviti, hrana namreč obleži v debelem črevesju, kjer bakterije, ki pripomorejo k njenemu razkroju, proizvajajo različne pline, med njimi tudi vodik. Prav slednjega v izdihu meri aire. Sestavljata ga ustnik – tega je mogoče sneti in umiti – s senzorjem in baterija, ki se polni prek USB-priključka ter naj bi zdržala do nekaj dni. Uporaba je enostavna: vdihnemo, tri sekunde zadržimo dih in nato pet sekund izdihujemo v ustnik detektorja, ki se prek tehnologije bluetooth poveže z aplikacijo na pametnem telefonu, ta pa nam z analizo izdiha pokaže, ali nam hrana ustreza ali ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Naslovna tema

Kje bo volivce iskal Vladimir Prebilič?

Upanje sredice

Teden

V šoli ali doma?

Ustavno sodišče potrdilo ustavnost zakonskih sprememb pri urejanju šolanja od doma

Kultura

»V Ljubljani se dogaja to, kar opažam povsod po Evropi«

Vincenzo Latronico, italijanski pisatelj, avtor svetovne uspešnice Popolnosti, o Berlinu nekoč in danes, gentrifikaciji, normativnem seksu, izgubljenem evropskem projektu in pomenu skupnosti