Stanka Prodnik

1. 3. 2019  |  Mladina 9  |  Kultura  |  TV

Slavkova velika vrnitev

Ima nemara RTV zapovedano letno kvoto porabe rdečih in modrih LED-luči?

Pogovorna oddaja Zadnja beseda

Pogovorna oddaja Zadnja beseda
© TV Slovenija

Velik talent je vedno obsojen na očitke tisočerih, je kritike, ki posmrtno letijo na modnega kreatorja Karla Lagerfelda, v novi oddaji Zadnja beseda komentirala Polona Vetrih. Verjetno bi temu prikimal tudi upokojeni voditelj Odmevov Slavko Bobovnik – če je mogoče soditi po njegovem zadovoljstvu, ker so njegovo delo kritizirali desni, levi in stroka. Slavko še niti ni dobro odšel, pa se že vrača: vodil bo kviz Milijonar, ki ga obuja Planet TV. Slavkova karizma je bila vedno ravno v tem, da tako očitno verjame vase in v svoje delo, v svoje kremenito vztrajanje pri zahtevanju odgovora, pri čemer ni možnosti, da je vprašanje tisto, ki je napačno. In sedaj, v penziji, bo končno dobil primeren format. Vprašanja v Milijonarju so kratka in jasna, možni odgovori še krajši in le eden je pravilen. Kot da je bil njegov dolgoletni prispevek novinarstvu le vaja za njegovo resnično kariero.

Toda to še ni vse! Na TV zaslone se je vrnil tudi Mario Galunič, ki bo prav tako odslej vodil nagradni kviz, in to na nacionalki. Priložnost za primerjave in ugibanje, kdo bo uspešnejši, je na dlani, a kaj bi raje gledali: oddajo z izjemno priljubljenim voditeljem, ki se je vrnil iz penzije iz veselja nad novim izzivom, ali z voditeljem, za katerega smo mnogi pozabili, da ni v penziji in ki ni »ravno 20 let gojil želje, da bi vodil TV-kviz ali da bi imel to za vrhunec svoje kariere«, kot je dejal sam?

Ne glede na PR flop nacionalke, ki je to Marievo izjavo objavila v sklopu promocijskih aktivnosti, mu je treba priznati profesionalnost, kljub trenutkom, ko se zazdi, da mu je biti ljudski tuje. Prav nostalgično pa ga je gledati, ko šaljivo namigne na, hihi, odnose, hihi, in mu je pri tem tako nerodno, da zardi tudi gledalec – čeprav ni jasno, komu je leta 2019 ob seksualnih temah še ljubko nerodno. Scenografija oddaje pa gledalca spodbuja k drugačnim šaljivim namigovanjem. Ima nemara RTV zapovedano letno kvoto porabe rdečih in modrih LED-luči? Glede na videno bi lahko razmislili, da bi kviz raje predelali v radijsko oddajo. Denarja za razvedrilni program tako ali tako ni, je ob promociji kviza še povedal donedavni urednik razvedrilnega programa Galunič.

»Bolj kot moške, ki postavljajo vprašanja, bi v javnem prostoru rabili pametne ljudi, ki se znajo pogovarjati,« je stavek, za katerega lahko le upamo, da so si ga kam zapisali na nacionalki, ko so začeli z uvodoma omenjeno Zadnjo besedo. Ta spominja na ameriški The View. Gledljiva pogovorna oddaja, v kateri pametne ženske različnih pogledov o relevantnih temah izvajajo »menjenje« – ne izmenjavo mnenj s ciljem zmagati v pogovoru, temveč prikaz, kako se pogovarja na način, da sproti kaj izveš, in svoje mnenje na podlagi tega tudi prilagodiš. Da, to bi bilo kar sveže. V stalno omizje oddaje so povabili tudi nekdanjo predsednico LDS Katarino Kresal, kar se je najbrž komu zdelo kar kontroverzno. Upamo lahko, da to ni zadnja kontroverznost, in predvsem, da se bodo gospe uspele sprostiti in pokazati, kako se ne strinjati tako, da potem lahko še vedno živiš v isti državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.