Stanka Prodnik

8. 3. 2019  |  Mladina 10  |  Kultura  |  TV

Slavko se še ni sprostil

Na TV Slovenija se vedno najde format za pravega moškega

Slavko Bobovnik v vlogi voditelja kviza Milijonar

Slavko Bobovnik v vlogi voditelja kviza Milijonar
© Planet TV (Ana Kovač)

Veselili smo se Milijonarja s Slavkom Bobovnikom, ki je po tem, ko se je poslovil od Odmevov in upokojil, začel voditi ta kviz na Planet TV, in si mislili, da mora imeti nacionalka zagotovo tisti zoprni občutek »kako da se jaz nisem tega spomnila«. V napovednih špicah nas je spraševal, ali je naš največji strah v življenju sedeti na vročem stolu nasproti njega, po ogledu prve oddaje pa se bojimo, da bodo sicer odlični rejtingi padli. Ta dolgoletni preizpraševalec, ta poosebljena odločnost, se je namreč zdel v prvih nastopih v vlogi voditelja kviza kot odrski igralec, ko se znajde v filmu. Retorične bravure mu še kar gredo, ampak kaj, ko ni bilo tiste nujne nonšalantne iskrivosti vrhunskih voditeljev tega kviza, ki tekmovalca hkrati malo podreza in ga naredi za zmagovalca, še preden začne odgovarjati. Pa vendar upamo, da se bo Slavko otresel treme, da potrdi našo tezo, da je končno našel svoj format televizijske oddaje.

Sprostile pa so se ženske v oddaji Zadnja beseda, ki so po nekaj zasedanjih že začele bolj dinamično izmenjevati mnenja. A kaj, ko smo kmalu lahko zaslutili, da so na nacionalki skupaj z idejno zasnovo oddaje The View kupili tudi paket uravnoteževanja – ta tipično ameriški infotainmentski princip, da si vsak pogled, vsaka beseda zasluži biti predvajana, pa naj bo še tako napačna. Pa saj to je nacionalna televizija, bi kdo zaskrbljeno pomislil – če se ne bi spomnil, da je to naša nacionalna televizija. Če na TV Slovenija stalno gledamo ljudi, ki protestirajo proti RTV-prispevku, ker da je nacionalka tako ali tako zanič, nam ni bilo treba presenečeno padati iz naslonjačev, ko so v oddajo, ki naj bi dala glas ženskam, te povabile Jana Plestenjaka. Jan je v zadnjem času spet zablestel. A kaj, ko pozornost priteguje predvsem z izjavami, s katerimi dokazuje svojo moškost. Letos je prejel celo največ nominacij za nagrado bodeča neža, ki so jo v sredo na festivalu Mesto žensk podelili za najbolj seksistično izjavo. A mogoče je nekaj pri tej oddaji prav, saj je gost lep čas deloval kar nekako pohlevno, sploh po tem, ko ga je Manca Košir kot podpisnika peticije za evtanazijo prijazno opomnila na razliko med evtanazijo in aktivno pomočjo pri samomoru. No, do naslednjega sklopa, v katerem se mu je kot znanemu zagovorniku prostega trga na področju kulture kar smejalo ob štorijah avtorice uspešnice »Ogenj, rit in kače niso za igrače«. Kot je ta, da je na financiranih dogodkih sodobne umetnosti, na katere zaide, včasih prostor poln ustvarjalcev in še dva obiskovalca sta zraven.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.