Evgenika za migrante

Ne preštevajo več dlak in ne merijo velikosti testisov. Zdaj opravljajo rentgenske slike zobovja ter magnetno resonanco ključnice in zapestja.

Obisk Božička v Azilnem domu v Ljubljani decembra lani.

Obisk Božička v Azilnem domu v Ljubljani decembra lani.
© Borut Krajnc

Nemčija je pred dnevi vložila milijon evrov v raziskavo, ki naj bi dognala, ali je mogoče starost prosilcev za azil ugotavljati z ultrazvokom. Če bodo izsledki pozitivni, bi ultrazvok lahko nadomestil telesu precej bolj škodljivi rentgen, ki ga (res da izjemoma) uporabljajo zdaj. Ne, ne gre za uporabo medicinskih pripomočkov za potrebe ugotavljanja zdravstvenih težav, pač pa izključno za potrebe ugotavljanja (prave) starosti prosilcev za azil, ki trdijo, da so mladoletni. Mladoletni prosilci, včasih še otroci, imajo pač nekoliko več pravic kot polnoletni. V skladu z mednarodnimi konvencijami jim pripada večja stopnja zaščite. Mladoletniki so recimo nameščeni v oddelek, kjer je bolje poskrbljeno za njihovo varnost. In če ne drugega, je običajno (v Nemčiji je že tako) vsaj v času njegove mladoletnosti precej otežena izročitev v državo izvora.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.