Staš Zgonik

8. 3. 2019  |  Mladina 10  |  Družba  |  Intervju

Biserka Marolt Meden: Za nasprotnike evtanazije je pomembno, da so se pojavili ljudje z imeni 

Predsednica društva Srebrna nit in ena od pobudnic peticije za uzakonitev možnosti evtanazije 

Peticijo za uzakonitev možnosti evtanazije lako podpišete na www.pravapeticija.com pobuda_za_evtanazijo

Peticijo za uzakonitev možnosti evtanazije lako podpišete na www.pravapeticija.com pobuda_za_evtanazijo
© Tamino Petelinšek, STA

Zakaj menite, da je zdaj pravi čas za korak naprej pri omogočanju evtanazije v Sloveniji?

Pravi čas je zelo relativna oznaka. Marsikomu in konkretno tudi meni se zdi že skrajni čas. Za javno razpravo in nasprotnike evtanazije pa je pomembno, da so se v zadnjem času pojavili konkretni ljudje z imeni in priimki: z neznosnimi bolečinami, hudo neozdravljivo boleznijo ali pa takšno kakovostjo življenja, da temu ne moremo več reči tako. Sandra Pertoci, Alenka Čurin Janžekovič, akademik Janko Pleterski.

Kako je potekalo zbiranje prvih podpisov podpore?

Ob razpravi o nujnosti ureditve pomoči pri končanju življenja smo v delovni skupini ugotavljali, da potrebujemo široko, pluralno javno razpravo, ki bo eden od korakov k ozaveščanju javnosti in sprejetju zakona. Ker je o tem že prej razmišljal Igor Pribac, je napisal besedilo, nato smo ga dopolnili, izpilili. Želeli smo, da peticijo, preden jo damo v javnost, podpišejo znani in uveljavljeni strokovnjaki z različnih področij, umetniki, športniki, estradniki … Potem smo klicali in prosili za soglasje, da jim pošljemo pismo/peticijo v pregled in podpis. Nekateri izmed klicanih niso želeli podpisati, a večina se je odzvala pozitivno. Tukaj je treba povedati, da je bil najdejavnejši Dušan Keber in smo vsi drugi iz delovne skupine prispevali bistveno manj podpisov.

Za zdaj je peticijo podpisalo nekaj več kot 3500 ljudi. Koliko podpisov bi šteli za uspeh?

Za tako kratek čas se mi zdi to zelo velik uspeh, ki le kaže na nujnost pravne ureditve te občutljive problematike in potrjuje ugotovitve iz anket javnega mnenja, da je več kot polovica prebivalcev Slovenije pravni ureditvi pomoči pri končanju življenja naklonjena. Sporočila, ki jih prejemamo, so v večini več kot pozitivna.

Kakšni bodo vaši naslednji koraki? Pripravljate tudi zakonski predlog?

Sodelovali bomo v pluralni, strpni javni razpravi. Še naprej bomo zbirali in krepili strokovne podlage za res dober osnutek zakona. Veliko podpisnikov je ponudilo pomoč. Imamo številna pisma podpisnikov peticije, ki so spremljali umirajoče v neznosnih telesnih in duševnih bolečinah in je paliativa, ki jo moramo razvijati, odpovedala. Dogovorili smo se z veliko uglednimi strokovnjaki za etiko, pravo in medicino, da bodo pomagali, da bo osnutek res dober, razumljiv in bo vsem razblinil strah o mogočih zlorabah.

Če primerjate države, ki to vprašanje že zakonsko urejajo, katera ureditev vam je najbliže in zakaj?

Oba, nizozemski in švicarski model, imata prednosti in slabosti. Zdi se mi bolj prav, da je pomoč pri končanju življenja zakonsko urejena in Nizozemska ima zakon o prekinitvi življenja na prošnjo in pomoč pri samomoru.

Koga ali kaj vidite kot največjo oviro pri uzakonitvi evtanazije?

Vsekakor tiste, za katere je načelo svetosti življenja osrednje načelo in načela avtonomije in dobrodelnosti ne želijo upoštevati. Tiste, ki posamezniku ne priznavajo pravice, da ob izpolnjenih vseh pogojih z vsemi varovalkami, ki jih bo predvideval zakon, lahko zaprosi za pomoč pri končanju neznosnega trpljenja zaradi neozdravljive bolezni. Tiste, ki ponavljajo predsodke in neresnice in se ne poglobijo v vse strokovne podlage, ki so na voljo o tej temi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.