Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

15. 3. 2019  |  Mladina 11  |  Pamflet

Javni razpisi kot leglo kriminala

Od okolja do kulture in znanosti

Štrajk šolarjev zaradi uničevanja planeta je logičen. Nove in nove generacije bodo pač najbolj izkusile dediščino uničenja okolja. Devastacija nekoč plodne zemlje, vodnih virov in zraka bo v sedanjem tempu iz desetletja v desetletje bolj apokaliptična. Toda pri protestih bi človek pričakoval nekaj konkretnosti. Skrb nasploh je lepa reč, toda v ničemer zavezujoča. Kdor se bori za ohranitev okolja, ta poskoči ob ljubljanskem projektu, ki napeljuje kanal odpadnih voda prek osrednjega vodnega zajemališča v Klečah. Torej, bomo videli prizor nekaj tisoč mladih, ki pred mestno hišo besno zahtevajo od župana Zorana Jankovića, da nemudoma ustavi za prihodnost zlovešči projekt???

Bati se je, da ne, toda to v biti zadeva prav vso ljubljansko mladež. No, še prej ministra za okolje. A pod Juretom Lebnom še nismo dočakali napovedane revizije, sedaj pa stranka SMC ponuja novega ministra v podobi Simona Zajca. In kaj so njegove odlike? Pravijo, da bo kot tesni sodelavec odstopljenega najbolje nadaljeval njegovo delo. - ???? Ali je vlada monarhija, ki izbira Lebnovega naslednika, ali demokratično izvoljena oblast, ki izbira najboljšega izmed kandidatov za okoljskega ministra?

Poglejmo kajpak kompetence kandidata Zajca. Mož je bil zaposlen pol leta na ministrstvu za okolje kot državni sekretar. Ni slabo. V Franciji je Emmanuel Macron v vlado za ministra okolja povabil Nicolasa Hulota. Tudi ta je bil pred tem svetovalec nekdanjega predsednika Francoisa Hollanda. Toda Hulot ni padel z neba, desetletje je vodil televizijsko oddajo Ushuaïa. Tako kot gospod Zajc, ki je bil voditelj na TV Papriki. A med njima je ključna razlika, Hulot je lansiral ekološke teme, zaščito okolja in poskušal dvigniti občutljivost množic za okoljsko skrb, Zajc pa je vodil zabavne oddaje. Hulot je napisal nekaj knjig s področja ekologije, Zajc pa je za Cosmopolitan pisal duhovite in domiselne članke o spolnosti in osvajanju žensk. Hulot je na listi zelenih kandidiral na več volitvah, Zajc je na volitvah kandidiral na listi SMC. Nicolas Hulot je bil kot ekolog večkrat izbran za najbolj popularno osebnost v državi, medtem ko se gospod Simon Zajc do nedavnega sploh ni boril za okoljsko varovanje. Ni ga bilo med vodji akcij očistimo Slovenijo, ni bil pobudnik referenduma o TEŠ 6, ni s čolnom vodil akcij za ohranitev Mure. Preprosto, gospod Zajc in varovanje okolja sta bila do nedavnega dva nezdružljiva pojma.

Sedaj pa ga kani premier Marjan Šarec postaviti za prvega varuha okolja v državi!????

Za okolje in zdravo hrano je pred leti kot kmetijski minister skrbel Dejan Židan. Eden njegovih velikih projektov je bil razpis, s katerim je agenciji Futura dodelil nekaj milijonov evrov za akcije spodbujanja kupovanja slovenske hrane. Njegovi kritiki kajpak izpostavljajo, da je šlo za obvod državnega denarja, da je s tem plačilom kril še volilno propagando za stranko SD.

Javni razpisi so postali osrednja oblika zlorabljanja državnega budžeta. Klasična oblika je razpis za svetovanje, na katero se prijavi eno samo podjetje, ki potem opravi nebulozno delo. Nobenih učinkov, nobenih rezultatov, razen toka denarja. Primeri iz tedna v teden kar dežujejo. Še malo pa bomo slišali za razpis, ko je vladna služba izbrani agenciji nakazala 3 milijone evrov, da prepriča ljudi, da je spanje zdravo.

Pod ministrom Dejanom Prešičkom so denimo objavili razpis, kjer je za vsoto več kot 5 milijonov kandidiral en sam pretendent iz vzhodne Slovenije. Kot po naključju Delavski dom Trbovlje pod vodstvom Zorana Pozniča, prihajajočega novega kulturnega ministra. Toda bolj kot ta nenavadni detajl je pomenljivo, da se nihče drug v državi ni prijavil za tako lepo vsoto.

Kadarkoli kulturnike vprašajo, kaj si mislijo o svojem gmotnem položaju, bodo potarnali, da je premalo državne pomoči. Tu, ko je pomoč gigantska, pa nikogar!?????? Kje se skriva misterij, da se ne prijavljajo? Ali drugače, zakaj vlada sploh razpisuje projekte? Očitno je to tudi način poplačila svojih podpornikov. Če bi bil njen namen na pregleden način podeliti denar za določen tip projektov, bi to napravila glasno, svojo namero vnaprej razglasila po medijih in določila dolg prijavni rok. Brez vnaprejšnjih favoritov.

A stvari postajajo še bolj absurdne in to v smislu vračanja najslabšega duha starega partijskega režima. Vlada postavlja za orjaško vsoto 30 milijonov center, ki naj bi služil promociji znanosti. Skregano s pametjo. V Ljubljani namreč že obstaja Hiša eksperimentov, ki jo je že pred desetletji osnoval dr. Miha Kos. Velja za izjemno lucidno, domiselno in atraktivno demonstracijo zakonov fizike. Stvar je nastala kot entuziastični projekt, ki je zaradi uspeha pridobil še državna sredstva.

Tokrat je logika nasprotna: vlada bo vnaprej zgradila znanstveni center, njegove ideje in izvajalce pa bo poiskala kasneje. Kakšna stimulacija intelektualnega okolja pa je tak birokratski projekt???? Tako je nekoč partijski vrh vnaprej odločil, katero podjetje bo paradni konj panoge, mimo zakonov trga. A ne le to, ker je proračun omejen, bo nastajajoči vladni projekt vsekakor deležen bogate finančne pomoči in za priznano delujočo Hišo eksperimentov začenjajo teči zadnje ure.

Sicer pa je tudi sedanja koalicija peterčka pred koncem. Premier promovira posebno pogodbo z Levico, kjer se bosta posebej dogovarjala LMŠ in Levica in nato pristopijo še preostali. - Strategija eliminacije dosedanjih partnerjev. Še zlasti, ker pogodba Levici prinaša čiste predvolilne točke. Z implikacijo, da drugače gradnje stanovanj, odprave prekarnosti etc. dosedanja vladna koalicija ne bi izvedla, skratka, da je to zasluga Levice.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.