Vasja Jager

 |  Mladina 11  |  Družba

Spominska plošča končno na ogled, županu Pesnice je žal, da je trajalo toliko časa

V Pesnici so junija lani pokazali ploščo v spomin ubitemu Mladininemu novinarju, pritrdili pa so jo šele pred kratkim 

Spominska plošča je končno na ogled

Spominska plošča je končno na ogled
© Vesna Lavrac

»Rad imam mesta in sovražim, če jih kdo napada.« Tako se glasi poved, vklesana v spominsko ploščo, ki stoji na Dobrinji, v predmestju bosanske prestolnice Sarajevo.

V zadnji reportaži za Mladino jo je zapisal novinar Ivo Štandeker, eden najbolj nadarjenih novinarjev svoje generacije. Za revijo je poročal iz obleganega Sarajeva, ko ga je zadel drobec izstrelka iz srbskega tanka; umrl je še isti dan, 16. junija 1992, na kraju napada pa danes stoji omenjena spominska plošča. Poleg nje na pogumnega novinarja spominja še znamenje, ki so ga lani slovesno odkrili v njegovi rodni Pesnici. Četudi bi lokalnim oblastem pri tem lahko očitali večletno zamudo, si je dejanje kljub temu zaslužilo pohvalo. Toda pred dnevi smo v uredništvo prejeli dopis, ki nas je opozoril, da naj bi manj kot leto kasneje plošča nepojasnjeno izginila. »A ni to malce nedostojno?! To izgleda nekako tako: občina si naredi reklamo, potem pa ploščo umakne,« je bilo zapisano v pismu.

Toda resnica je še bolj bizarna. Spominska plošča sploh ni bila nikjer stalno nameščena, temveč so jo v Pesnici na slovesnosti junija lani v kulturnem domu zgolj predstavili javnosti. Šele pozneje naj bi se na občini odločili, kam bodo ploščo vzidali ali obesili.

Ivo Štandeker si ni zaslužil takšnega odnosa. Poleg tega, da je bil bržkone najboljši novinar v generaciji, iz katere so izšli številni ugledni pisci, preiskovalci in uredniki, je bil tudi priznan prevajalec zahtevnih filozofskih in psiholoških del, kot mentor pa je na Mladini utiral pot težkokategornikom slovenskega stripa, med njimi Tomažu Lavriču in Zoranu Smiljaniću. Predvsem pa je bil dober človek, poudarja njegov prijatelj in sodelavec Ali Žerdin: »Bil je zelo razgledan in družaben, pravi zafrkant. Užitek je bilo biti v njegovi družbi.«

Poleg spominske plošče na Dobrinji in znamenja, na katerem se zdaj bržkone nabira prah v kleti katere izmed občinskih stavb v Pesnici, je bil zato po tragični smrti deležen številnih priznanj. Že leta 1992, neposredno po smrti, ga je slovensko predsedstvo odlikovalo s častnim znakom svobode. Veliko čast pa so mu izkazali pred štirinajstimi dnevi, ko se je mestni svet Sarajeva odločil, da ubitemu slovenskemu novinarju podeli častno plaketo mesta, ki ga je imel rad.

V občini Pesnica so na fasado kulturnega doma pred kratkim le pritrdili spominsko ploščo. Župan Pesnice Gregor Žmak, je dejal, da mu je žal, da to do sedaj še ni bilo urejeno. »Pozanimal sem se o tej zgodbi in takoj smo postavili obeležje, gre za spomin človeku, ki je umrl v tej nesmiselni vojni«. Občina naj bi razmišlja tudi o tem, da bi se bolj povezala s Sarajevom, krajem, kjer je bil ubit Ivo Štandeker.

Ivo Štandeker

Ivo Štandeker
© Diego Andres Gomez

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.