Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

22. 3. 2019  |  Mladina 12  |  Dva leva

Druga liga

(Za DOM voljni)

»V druščini, ki bi izključila ali drugače odrinila Orbána, nimamo niti minute več kaj iskati ... Zdajšnje vodstvo NSi celo podpira izključitev Orbána iz EPP. Samomorilna norost, za katero nimam besed ... Po mojem mnenju je tu jasen cilj, da se vse, kar je desnega, iz EPP izloči ali vsaj odrine, nato pa taka EPP poveže s celotnim blokom levičarjev od socialistov naprej.«
— Branko Grims v intervjuju za Demokracijo leta 2019 podobno kot pred njim že leta 1920 Lenin opozarja na levičarstvo kot otroško bolezen EPP (povzeto po STA, 14. 3. 2019)

Madžarski premier Viktor Orbán je danes navedel tri pogoje, pod katerimi je njegova stranka Fidesz pripravljena ostati v Evropski ljudski stranki (EPP). Za Fidesz je vredno ostati v EPP, če se ta ne bo povsem pridružila zagovornikom migracij. Upravljanje meja mora biti v pristojnosti držav članic, svetu EU za notranje zadeve pa je treba zagotoviti vsa pooblastila pri odločanju o vprašanjih migracij in upravljanja meje. Poleg tega mora polovico stroškov upravljanja meja držav članic kriti EU.«
— Orbán je postavil pogoje, pod katerimi je pripravljen prenašati članstvo v EPP (STA, 17. 3. 2019)

»Imamo presojo Arbitražnega sodišča. Ki po vseh realnih ocenah gre v prid Hrvaške in na škodo Slovenije. A Hrvaška jo zavrača, Slovenija forsira. ... To je odločba Arbitražnega sodišča, ki pravno zavezuje, a hkrati dopušča tudi bilateralni dogovor za delno ali celotno mejno vprašanje. Torej, obstaja določen manevrski prostor, v katerem bi Hrvaška dobila bilateralni sporazum, Slovenija pa mejo, ki je bolj logična od tiste, ki jo opredeljuje arbitražni sporazum.«
— JJ v intervjuju za Jutarnji list (18. 3. 2019)

Takoj po objavi intervjuja Janeza Janše v Jutarnjem listu so mnogi ugotavljali, da je Janša spet demonstriral nedržavotvorno stališče SDS, ko sta v opreki strankina politična preračunljivost in državni interes. Podobno, kot je pred njim Grims posredno podprl protislovenski izpad Salvinija. Nič novega. Pred leti je Janševa SDS(S) rušila najboljši bilateralni sporazum s Hrvati. Sporazum Drnovšek-Račan ... Pač kontinuiteta neke manire, ki se vleče vse do ravnanj tiste politike, s katero se aktualna SDS istoveti, v usodnem letu 1941.

No, konkretno ob bilateralnem sporazumu s Hrvati imam tudi sam nekaj težav, ker nisem sposoben gledati na zaplete iz strelskega jarka. Morda podcenjujem kompleksnost odnosov, a menim, da sta za celovito rešitev morske in kopenske meje dovolj modri politični glavi sosednjih držav in buteljki vina. Denimo, flaši terana; ena kraškega in ena istarskega. Preden ju zastopnika strani na najvišji ravni spijeta, bi načelna rešitev morala biti na mizi. Vse preostalo bi potem preostalo geografom, geometrom in županom, županjam obmejnih občin.

A tisto, kar je ob zadnjih intervencijah Janše, Grimsa idr. pomembno, pa je sporočilo, da nikakor ne bodo delovali v interesu države, če je (bo) ta v opreki z njihovimi parcialnimi interesi. Prav na dan, ko nastaja to besedilo, se bo začela razjasnjevati in (morda) stabilizirati politična pozicija identitetno razcepljene stranke SDS, ki je doslej sedela na dveh stolih. Enem proevropskem, drugem protievropskem.

Namreč, ko to pišem, še ni jasno, kako se bo na »kompromisno rešitev« evropske ljudske stranke glede članstva Fidesza odzval Orbán. Čeprav je EPP z »zamrznitvijo«, torej nedokončno rešitvijo, iskala čas, da se izogne razkolu pred evropskimi volitvami, pa so izrečeni ukrepi dovolj drastični, saj se zamrznjeni člani Fidesza do končne razsodbe ne bodo smeli udeleževati sestankov EPP, ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje. A ta solucija je bolj problem za EPP kot za Fidesz. In večja zagata za Janšo kot za Orbána samega. Česar se slednji dobro zaveda, saj ne samo, da se ni uklonil trem (Webrovim) zahtevam, ampak je cinično postavil tri protizahteve kot pogoj, da sploh ostane v EPP. Kot da bi jih hotel prisiliti, da ga izključijo ali vsaj zamrznejo.

In zdaj, če bo Orbán zaradi zamrznitve zaigral užaljenost in sam odšel, se bo po zadnjih napovedih Grimsa in po naivnih intervencijah in pozivih Janše stranka SDS prisiljena premakniti iz udobne »desne sredine« v združbo radikalne evropske desnice Salvinija, Le Penove, AfD, PIP (Pravo in pravičnost). Kamor po stališčih in praksi delovanja sicer spada.

A to ne bo ostalo brez posledic. Če bo NSi dovolj modra, bo izkoristila praznjenje desnosredinskega prostora in okrepila svoj položaj proevropske krščansko-ljudske stranke. Zadnje ankete takšen razplet nekoliko nakazujejo. Janša bo, hote ali nehote, redefiniral svojo formalno pozicijo, ki bo postala bolj usklajena z njegovo siceršnjo politično prakso. In to ravno v času, ko slovenska radikalna desnica ustanavlja prvo formalno stranko s programsko protofašistično retoriko. Če je doslej veljalo, da je vez med SDS in Domovinsko ligo naravna; da je slednja bolj ko ne njena drugoligaška ekipa, pravzaprav njena klinična frakcija, se z morebitnim izstopom SDS iz EPP zadeva obrne. Brščič, Ušaj-Šikovčeva, Jereb in še kdo so torej že tam, kamor naj bi se SDS premaknila. SDS bi postala filiala svoje klinične frakcije.

Zato bo SDS verjetno vsem napovedim navkljub požrla besedo in zavezo in ostala v EPP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.