Izak Košir

 |  Mladina 12  |  Kultura

Nekulturni neplačniki

Tudi v kulturi se čaka na plačila, včasih jih kulturniki celo ne dočakajo 

Pevka Maja Keuc

Pevka Maja Keuc
© Boris Voglar

V Sloveniji so z neplačniki še vedno težave, veliko jih je tudi v umetnosti in glasbenem ustvarjanju. Glasba oziroma koncertna dejavnost je sploh posebno področje, ki je ranljivo predvsem zaradi sindikalne neorganiziranosti, zato so posamezni glasbeniki prepuščeni sami sebi, ko se ubadajo s prizorišči in organizatorji, ki niso poravnali računov za njihove nastope.

Ker gre večinoma za »majhne ribe«, ki niso deležne medijske pozornosti, se veliko takšnih krivic pomete pod preprogo. Zato je toliko pomembneje, kadar neplačniško problematiko omeni znano ime.

To je pred kratkim storila pevka Maja Keuc, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji. Na Facebooku se je razpisala o mariborskem lokalu Salon uporabnih umetnosti, ki po njenih besedah glasbenikom ne plačuje za nastope. Po komentarjih sodeč ni edina, saj so se oglasili tudi drugi, ki so ostali brez plačila za svoje delo.

»Pred slabim letom in pol smo imeli skupaj z glasbeniki čudovit koncert v Salonu uporabnih umetnosti, ki je bil razprodan. Nato je sledil še en koncert dva meseca za tem, ki je bil spet razprodan. Nato so se vse do danes v polnem toku tam odvijali še drugi koncerti. Sama sem svoje plačilo za koncert dobila kakšna dva tedna nazaj. Moji glasbeniki ga najbrž nikoli ne bodo videli. Opozoril, prijaznih in takšnih z malce resnejšo noto, je bilo več kot dovolj in vsak drugi mesec ali teden nam je bilo plačilo obljubljeno. Pa nič,« je zapisala Maja Keuc in glasbenim kolegom svetovala, naj dvakrat premislijo, ali si želijo nastopati tam.

Z omenjenim lokalom pa očitno nimajo težav zgolj glasbeniki, saj se je oglasila tudi ilustratorka Hana Stupica, ki je v Salonu uporabnih umetnosti prodajala svoja dela. »Decembra 2017 sem jim izdala račun, ki ni bil plačan … vmes so me še prosili, naj prinesem novo robo. To sem dostavila februarja 2018, so jo prevzeli in od takrat nič. Sem pisala na njihov e-mail, na njihovo stran, klicala na številko, ki sem jo dobila. Nič. Prejšnji teden sem od enega svojih kupcev, ki je želel v Salonu kupiti mojo grafiko, slišala, da je ni mogel, saj je uslužbenka začela nekaj meštrati s cenami in se sprenevedati,« je zapisala.

Podjetje, ki vodi mariborski Salon, je Kooperativa Peron in ima po naših podatkih že več kot 300 dni blokirane račune. A očitno še vedno »najema« glasbenike in ustvarja program, ki si ga ne more privoščiti. Pravniki glasbenikom (in tudi drugim umetnikom) svetujejo, naj vedno zahtevajo pogodbe, saj gre za zapisan dogovor, na podlagi katerega plačilo lahko iztržijo z izvršbami. Poleg tega lahko neplačnike doleti tudi kazenska ovadba zaradi poslovne goljufije.

Vodja Salona Polonca Podgoršek je potrdila, da imajo res še nekaj neplačanih programskih honorarjev iz leta 2018 in da plačila res precej zamujajo, saj so vse leto odplačevali programske dolgove iz leta 2017. V daljši izjavi za medije so predstavniki podjetja med drugim zapisali, da so trenutno v procesu finančne in organizacijske reorganizacije, »ki že kaže pozitivne rezultate«, zato glasbenike in druge partnerje prosijo »še za malo razumevanja in potrpljenja«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.