Marjan Šarec ne verjame v dobronamernost vprašanja Ljudmile Novak

V širni slovenski politični javnosti, sploh pa v Državnem zboru, se nadaljuje slepomišenje okoli tega, zakaj premier Marjan Šarec ni sprejel povabila Antonia Tajanija in šel nagovorit Evropski parlament (EP).

Spomnimo: Predsednik Evropskega parlamenta je skupaj z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem na obmejni Bazovici na proslavi italijanskega dneva spomina na beg optantov (gre pa za uveljavitve sklepov mirovne konference po 2. svetovni vojni) hujskaško kričal: »Živela italijanska Istra! Živela italijanska Dalmacija!« Na Hrvaškem so se dokaj enotno dvignili v ogorčen protest proti hujskanju k spreminjanju povojnih meja. Pri nas so bile reakcije bolj dvoumne. Predsednik republike Borut Pahor je hitro našel priložnost in šel pozdravit Tajanija,

nas pa tolažil, češ da mu je izročil izvod poročila skupne komisije zgodovinarjev, ki je pred leti po naročilu zunanjih ministrov sestavila kompromisni pogled na stoletje slovensko-italijanske skupne zgodovine. Ki ga Rim zdaj noče priznati in ki bi ga Tajani kot Berlusconijev minister tako ali tako moral zelo dobro poznati.

Naši poslanci v Evropskem parlamentu so ravnali zelo različno: medtem ko je Lojze Peterle našel pogum in – skupaj s poslanci levega krila - obsodil izpad svojega poslanskega »brata« iz Evropske ljudske stranke Tajanija, pa so trije evroposlanci SDS po ukazu iz centrale iste EPP in iz domačega štaba poskušali kar minimizirati Tajanijeve izjave o italijanski Istri in Dalmaciji. Cvetober vsega je pri tem zunanji minister Miro Cerar, ki je oznanil slovenski javnosti, da je dobil od Tajanija nekakšno pisno opravičilo in da je zdaj vsa zgodba urejena.

Ampak za načelnega in pokončnega moža Marjana Šarca kot predsednika vlade ta stvar ne more biti kar tako urejena. Tajani svojih izjav ni preklical, še več, isti Tajani med tem tudi drugje izraža svoje profašistične ideje, ko govori, da je tudi Mussolini naredil kaj dobrega.

In zato si Marjan Šarec zasluži, da mu patriotsko zaploskamo, ko se je svetohlinskemu Tajaniju zahvalil za (v bistvu nesramno) vabilo in dejal, da bo šel nagovorit evroposlance novega sklica. Torej ko tam ne bo več predsedoval italijanski (neo)fašist. Bravo, Šarec! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.