Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Film

Putinove priče

Svideteli Putina, 2018, Vitali Manski

za

Moč nostalgije.

V temle dokuju, ki ga je Vitalij Manski, nekdanji Putinov osebni snemalec, zmontiral iz promocijskih, predvolilnih, zakulisnih materialov, ki jih je posnel v letih 1999-2000, vidite, kako so ustvarili Putina (kako so recimo naštudirali in posneli tisti Putinov “prijazni”, “pomirjujoči”, “skulirani”, “zapeljivi” pogled, skozi katerega je mali Bush na Brdu videl naravnost v njegovo “dušo”), obenem pa izveste tudi njegov recept za vladanje: ljudem moraš pustiti nostalgijo! Naj se raje spominjajo zmage v II. svetovni vojni kot pa gulaga! Naj se čutijo zmagovalce, ne pa žrtve!

Če ljudem ne pustiš nostalgije, nimajo občutka, da so živeli. Če imajo občutek, da niso živeli, so le živčni, popadljivi in neobvladljivi. Zato jim je tudi vrnil staro rusko himno – tisto, s katero je Rusija (okej, Sovjetska zveza) na olimpiadah in svetovnih prvenstvih osvajala zlate medalje, potemtakem tisto, ki je povezana z ruskimi zmagami, uspehi in slavo, ne pa “z najhujšimi vidiki sovjetske zgodovine”. Tudi Trump počne natanko to – vlada z nostalgijo. Make America Great Again! (Kinodvor)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.