Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Politika

Razprodaja stare šare

Albanija prodaja vojaška letala, ker jih ne potrebuje več

Albanija se že skoraj tri desetletja, od padca prejšnjega režima, neuspešno trudi prodati letala sovjetske in kitajske izdelave. Leta 2009 se je priključila Natu, zato mora, kot pravi minister Bardhyl Kollçaku, nadgraditi standarde orožja. S tem želi začeti »novo poglavje«.

Nekaj podobnega se dogaja v Sloveniji, saj ima razprodajo tudi naše ministrstvo, ki (prenovljene) stare tanke M-55S ponuja za 200 tisoč evrov. Slovenija je v Nato vstopila leta 2001 in prav tako zaradi »novih višjih standardov« od Nemčije za 13 milijonov evrov kupila rabljeni raketni sistem Roland II. Tudi tega bo zdaj prodala.

Vrnimo se k letalom v Albaniji. Ta so v »nevoznem« stanju že več kot desetletje, po podatkih albanskega ministrstva za obrambo naj bi se zanje zanimali predvsem muzeji. A do zdaj ni prodalo še niti enega. Težave naj bi se pojavljale pri urejanju papirjev. Med kupci, ki so pokazali zanimanje, je recimo francoski poslovnež Julien Roche, ki želi eno od letal postaviti na vrt svoje vile. »Takšna letala je danes težko dobiti, veliko od njih je bilo uničenih, saj jih številne države niso hranile tako kot Albanija,« je povedal za tiskovno agencijo AFP.

Roche se zanima za kitajski model MiG-15, za katerega bo moral odšteti deset tisoč evrov. Letalo je sicer nekoč uporabljala Severna Koreja in ga je kasneje Albaniji poklonila.

Albanija je po sovjetski okupaciji Češkoslovaške leta 1968 izstopila iz Varšavskega pakta in se tesneje povezala s Kitajsko. Zato je letala in drugo orožje po 2. svetovni vojni kupovala od Sovjetske zveze in kasneje od Kitajske. Nekdanji albanski voditelj Enver Hoxha je med svojo 40-letno vladavino Albanijo spremenil v militarizirano državo, danes pa ima ta zgolj majhno zbirko vojaških helikopterjev, saj njen »zračni prostor« varuje Nato.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.