Ruski podzemni teror

Ljubljano bo obiskal drzni dvojec Ic3peak

Prizor iz zbadljivega videospota za skladbo Death No More, ki je sprožil odmevni pregon na lanskoletni turneji dvojca Ic3peak

Prizor iz zbadljivega videospota za skladbo Death No More, ki je sprožil odmevni pregon na lanskoletni turneji dvojca Ic3peak

Ruske oblasti so konec lanskega leta začele z agresivno cenzuro glasbenih izvajalcev, ki jih FSB – Federalna varnostna služba Rusije, nekdanji KGB – obravnava kot ekstremistične. Po ukazih iz Kremlja nekaterim glasbenikom s prepovedjo njihovih del omejujejo umetniško svobodo govora, jih brez pravne podlage prisilno zadržujejo v zaporih ali na policijskih postajah ter prepovedujejo njihove množično obiskane koncerte. Po konservativni logiki roke zakona ruski glasbeniki hitro padejo v kategorijo ekstremizma: avtorji, ki jih zatira vladna policija, v svoji sporočilnosti bodisi kritično obravnavajo Putinov režim, korupcijo v političnih krogih ali policijsko okrutnost, repajo o drogah, alkoholu, depresiji in revščini ali pa se posvečajo LGBTQ aktivizmu. Pozabite na Pussy Riot, zasedbo aktivistk, ki so slavo zgradile prav s provokacijo ruske vlade: zdaj so na tapeti hiphop izvajalci, ki z drznimi žanrsko izmuzljivimi deli in ostrimi družbenokritičnimi besedili predstavljajo novi val ruskega podzemlja. Poleg Huskyja in Frendzona je eden temeljnih predstavnikov preganjanega glasbenega podzemlja v Rusiji Ic3peak, elektronsko-eksperimentalni hiphop dvojec: v ljubljanskem Kinu Šiška nas bo v ponedeljek, 15. aprila, v živo počastil z intenzivnim nastopom, ki ga sam opisuje kot »avdiovizualni teror«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.