Gregor Kocijančič

12. 4. 2019  |  Mladina 15  |  Kultura  |  Plošča

Senidah: Bez tebe

2019, Basstivity Digital

+ + + +

V novoletni izdaji Mladine smo Senido Hajdarpašić na glasbenih straneh pregleda leta omenili kot glasbenico, ki je Ljubljano prvič po punku iz osemdesetih let spremenila v epicenter balkanske glasbe. Lani je s solističnim projektom Senidah (sicer je pevka zasedbe Muff) zgolj s tremi skladbami preštela več spletnih pretokov in ogledov videospotov, kot je seštevek vseh predvajanj skladb drugih slovenskih izvajalcev, izdanih leta 2018. Po uspešnem obdobju postopnega kapljanja hit singlov je zdaj pod pokroviteljstvom beograjske platforme Basstivity Digital – »največje balkanske založbe za urbano glasbo in hiphop«, ki je najbolj pripomogla k preboju Senidine prelomne uspešnice Slađana – izdala dolgometražni prvenec Bez tebe.

Senidina glasba je na balkanskem trgu tako prodorna predvsem zaradi njenega mogočnega glasu, veličastne karizme in pompozne prezence, ki se ji lahko klanjajo tudi najbolj ikonične balkanske dive. Ker je to zmagovito kombinacijo kvalitet umestila v kontekst najbolj trendi odvodov sodobnega mainstreamovskega hiphopa, zdaj velja za daleč najprodornejšo slovensko izvajalko na Balkanu oziroma v tujini sploh. Pod taktirko ljubljanskega producenta Cazzafure, ki pri nas iz ozadja že dolgo narekuje trende komercialno uspešnega hiphopa, je zajahala val trenutno najpopularnejšega trap in R & B-zvoka: Cazzafura ji zagotavlja vrhunsko sproducirane podlage, ki z izčiščenimi trap beati, udarnimi basi, spranimi synthi in melanholičnimi progresijami semplanih akordov v povezavi z njenim vokalnim izlivanjem srca delujejo izvrstno. Te podlage na trenutke zvenijo nekoliko generično, a verjetno z razlogom, saj gre za standardizirano pop produkcijo, ki se dobro prodaja po vsem svetu, že od prvih korakov Senidinega solo projekta pa je jasno, da je ta zastavljen zelo preračunljivo in meri na komercialni uspeh.

Plošča Bez tebe je prepričljiva zgolj, ko se oklepa sveže kombinacije trap produkcije in pompoznosti balkanskih narodnjakov.

Plošča Bez tebe je prepričljiva zgolj, ko se oklepa sveže kombinacije trap produkcije in pompoznosti balkanskih narodnjakov.
© Matic Kremžar

Plošča Bez tebe je prepričljiva zgolj takrat, ko se oklepa formule, ki je Senido ponesla med balkanske zvezde: sveže kombinacije trapa in pompoznosti balkanskih narodnjakov. Žal je album zastavljen bolj raznoliko in se kar nekajkrat razbremeni ogrodja trendi R & B-produkcije: v teh pasusih zazveni kot povprečen, cenen turbofolk, kakršnega slišimo denimo na Pink TV ali na študentskih balkan zabavah. Takšen je na primer novi singel Crno srce, ki ga je sproduciral srbski pop zvezdnik Coby. Grenek priokus pusti tudi zadnja skladba na plošči, saj zavije v vode cenenih dalmatinskih jeremijad. A kljub naštetim spodrsljajem je Bez tebe plošča, ki s številnimi balkan-trap bangerji in svilnatimi R & B-baladami laska Senidini vokalni zmogljivosti in pojasni njeno izjemno priljubljenost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.