IK, STA

 |  Politika

Podpora Šarčevi vladi je ponovno narasla

Stranka LMŠ še vedno vodi na lestvici najbolj priljubljenih političnih strank, njen predsednik in premier Marjan Šarec pa obenem ostaja najbolj priljubljen politik v državi

Marjan Šarec (levo), Dejan Židaj (desno) in Janez Janša (zadaj)

Marjan Šarec (levo), Dejan Židaj (desno) in Janez Janša (zadaj)
© Borut Krajnc

Javnomnenjska podpora stranki LMŠ je aprila še nekoliko padla, a še vedno ostaja na vrhu lestvice strank. Zanjo bi danes glasovalo 26,2 odstotka anketirancev (prejšnji mesec 28 odstotkov), za drugouvrščeno SDS pa bi jih glasovalo 14,2 odstotka. Tako je pokazala najnovejša anketa Vox populi agencije Ninamedia. Je pa nekoliko narasla podpora vladi, ki jo kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih.

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu stranka SD, ki bi jo volilo 9,6 odstotka vprašanih, sledijo NSi (7,1 odstotka), Levica (6,4 odstotka), DeSUS (3,1 odstotka), SAB (1,9 odstotka), SNS (1,5 odstotka), SLS (0,6 odstotka) in SMC (0,5 odstotka). Neopredeljenih je 20,5 odstotka vprašanih, 7,9 odstotka pa jih ne bi odšlo na volitve.

Neopredeljenih je 20,5 odstotka vprašanih, 7,9 odstotka pa jih ne bi odšlo na volitve, če bi bile slednje prihodnjo nedeljo. 

Izračun sedežev v parlamentu kaže, da bi LMŠ zasedla 37 sedežev, SDS 18, SD 12, NSi devet, Levica osem in DeSUS štiri. SAB, SNS in SMC ne bi prestopile parlamentarnega praga.

Delo vlade tokrat kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih, kar je nekoliko več kot marca, ko jih je vlado podpiralo 60,3 odstotka. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 32,6 odstotka anketirancev, neopredeljenih pa je 6,4 odstotka.

Na lestvici priljubljenosti politikov predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec ostaja na vrhu pred predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak in poslanec SD Milan Brglez.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sedmem mestu, za njim so se zvrstili evropski poslanec Igor Šoltes, predsednik DZ in SD Dejan Židan ter predsednik NSi Matej Tonin.

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 9. in 11. aprilom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.