Stanje sveta

Zeleni mostovi v Sloveniji. Prispevek gospoda magistra Janeza Černača v pismih vsebuje skrb zbujajoče podatke o statistiki smrtnih žrtev iz prometa med živalmi od leta 2011 in 2015. Avtor tudi ugotavlja, da v Sloveniji ni nobenega zelenega mostu in da jih celo ni v nobenem projektu. Moramo si avtorjeve številke o registriranih pokončanih živalih v samo petih letih še enkrat predočiti: 26.498 srnjadi, 706 jelenjadi, 499 divjih prašičev, 47 gamsov, 36 damjakov, 17 muflonov, 4.517 lisic, 2.238 jazbecev, 2.638 poljskih zajcev, 1.970 kun belic, 169 kun zlatic, 64 vider, 42 medvedov, 26 divjih mačk, 6 volkov, 8 šakalov in en ris. O številnih malih živalih kot žrtvah prometa niti ni podatkov.

Kako je ob teh številkah mogoče, da naše solidno plačane inštitucije in še bolje plačani politiki že ob gradnji avtocest in niti vse do današnjega dne niso zgradili niti enega zelenega mostu? Hrvaška ima 11 zelenih mostov!

Kje so se skrivali vsa dolga leta izgradnje avtocest Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za infrastrukturo, vlade in nenazadnje poslanci in politične stranke, ki se sicer hvalijo z vsem mogočim?

Ampak, zanimivo, vsi pa vehementno podpirajo vsakoletni odstrel medveda in volka. In kar naprej načrtujejo tudi povožene živali.

Še več, lepo je, da so uspeli pridobiti evropska sredstva za proučevanje divjih zveri, še posebej medveda. Vendar kot že avtor mag. Černač ugotavlja, zelenih mostov tam ne boste našli. Omenjeni pa so na hrvaških straneh projekta DinAlpBear (izteče se junija 2019), v katerem sodeluje tudi Hrvaška. Pri nas pa spet nič tudi v novem projektu Carnivora Dinarica, ki se je začel septembra 2018 in bo trajal do konca februarja 2021 v vrednosti 2.347.340,64 €, z naslovom »Čezmejno sodelovanje in ekosistemske storitve za dolgoročno ohranjanje populacij velikih zveri v severnih Dinaridih«.

Pri tem je treba povzeti vsebino projekta, ki razgalja ogromno razliko med teorijo in prakso: ’’Osnovni namen projekta: izboljšanje varstvenega stanja velikih zveri - evrazijskega risa, volka in medveda - na območjih Natura 2000 Javorniki -Snežnik in Notranjski trikotnik v Sloveniji ter območju »Gorski kotar i Sjeverna Lika« na Hrvaškem. Gre za sklenjeno čezmejno gozdno območje, edinstveno v Srednji Evropi, kjer je v istem prostoru prisotno še okoli 20 risov, 60 volkov in 700 medvedov. Ohranjanje njihove dolgoročne prisotnosti je izjemnega pomena za varovanje biodiverzitete in ekosistemov čezmejnega prostora Slovenije in Hrvaške, glede na dobro povezanost in prehodnost tega prostora pa je prav meddržavno sodelovanje pri tem ključnega pomena.’’ Trdimo lahko, da velike zveri ne poznajo naše geografske delitve območij in zaradi naše delitve ne bodo pomišljale, da ne bi hotele na primer čez avtocesto Ljubljana – Koper in Nova Gorica, niti ne čez železnico. In kako naj projekt izboljšuje varstveno stanje velikih zveri brez zelenih mostov?

Pričakujem odgovore pristojnih! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.