Izak Košir

19. 4. 2019  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

Heinrich von Kleist: Razbiti vrč, SNG Drama Ljubljana

Premiera 13/04

Večplastna komedija Heinricha von Kleista Razbiti vrč je eno od njegovih najznamenitejših iger in obenem kánonsko delo nemške romantike. Slovensko različico je priredil in prevedel Andrej Rozman Roza, uprizoritev pa je režiral Vito Taufer. Dramsko besedilo z začetka 19. stoletja govori o starejšem moškem na visokem družbenem položaju, ki s svojimi dejanji povzroči hude težave mlajši ženski, pri tem pa je pripravljen narediti vse za ohranitev lastnega statusa quo. Kleistov Razbiti vrč je nastal le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. Vplivni in ugledni gospodje, ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že davno pred škandali, ki so z gibanjem #MeToo zatresli Hollywood. V predstavi med drugimi igrajo tudi Jurij Zrnec, Marko Mandić in Maruša Majer.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.