Žana Erznožnik

19. 4. 2019  |  Mladina 16  |  Družba

Boj se nadaljuje

Počasno uveljavljanje zahtev skupine Mladih za podnebno pravičnost

Kaj se je v mesecu po podnebnem protestu dogajalo z Mladimi za podnebno pravičnost in njihovimi zahtevami? Sodelovali so na več pogovorih, pripravili intervencijo ob podražitvi javnega potniškega prometa v Ljubljani in več izobraževalnih dogodkov. Prejšnji teden pa so se skupaj z nekaterimi drugimi združenji okoljskih aktivistov udeležili nujne seje resornega odbora v državnem zboru.

Nujno sejo je sklicala Levica. Na njej so razpravljali o podnebnih spremembah in predlogih za ukrepe, ki so jih mladi predstavili marca na protestu. Večina prisotnih predstavnikov politike se je načelno strinjala, da so v okoljski politiki potrebni ukrepi, a zapletlo se je pri uresničevanju teh.

Na seji ni šlo brez političnih obračunavanj in obtoževanj. Večkrat je bilo slišati, da je to predvolilna kampanja Levice, še večkrat pa pripombe v smislu, da ukrepov ne moremo sprejemati »z danes na jutri«. Tako je bil namesto predloga Levice, da se Premogovnik Velenje in Termoelektrarna Šoštanj zapreta do leta 2030, nazadnje sprejet koaliciji bližji sklep: odbor poziva vlado, naj ustanovi delovno skupino, ki bo do konca leta 2020 pripravila časovnico in načrt za zaprtje. Glede natančne letnice zaprtja se koalicija ni želela opredeliti.

Se bo pa, če sklepamo iz drugih sklepov komisije, vlada morala vseeno čim hitreje opredeliti in obravnavati zahteve pobude Mladih za podnebno pravičnost. Sklenili so še, da mora vlada do junija 2019 pripraviti nova izhodišča za nacionalne cilje zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, do konca avgusta pa sprejeti časovnico z velikopoteznimi cilji glede obnovljivih virov. Do konca aprila 2020 mora vlada pripraviti ekonomsko in socialno smiseln načrt ozelenitve proračuna.

Izjave nekaterih poslancev so pokazale nerazumevanje problematike, druge brezbrižnost. Jani Möderndorfer je na primer med predstavitvijo zahtev bral Finance, v govoru poudaril, da DZ nima moči, svojo »nemoč« pa na koncu izrazil z glasovanjem proti predlogom.

Mladi so, kot pravijo, takšne odzive pričakovali. Po njihovem mnenju politikom manjka volje za prehod od besed k dejanjem. »Sprejet paket sklepov je zgolj prvi korak v smeri zmanjševanja našega negativnega vpliva na planet, zato nameravamo v gibanju Mladi za podnebno pravičnost še naprej od blizu spremljati dejavnosti v državnem zboru, vladi in lokalnih oblasteh v zvezi z okoljskimi temami.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.