Borut Mekina

26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Politika

Trumpa ne bo v Slovenijo

Kljub nakupu orožja, kljub dobrikanju, kljub pomoči pri poskusu državnega udara v Venezueli nas Trump ne bo obiskal 

Borut, Donald in Melania

Borut, Donald in Melania
© Andrea Hanks, White House Photo

Angleška kraljica je sporočila, da bo ameriški predsednik Donald Trump končno prišel k njej na prvi uradni obisk. Novica je v Veliki Britaniji spodbudila nove napovedi protestov, aktivisti načrtujejo gradnjo ogromnega baby-Trump balona, simbola Trumpove impulzivne, nepremišljene politike. Novica je pomembna tudi za Slovenijo. Razkriva slovenska prizadevanja, da bi se prikupili Trumpu. In razkriva, kako brezplodna so bila.

Zanimiv je datum Trumpovega obiska v Veliki Britaniji, kjer bo s prvo damo Melanio Trump od 3. do 5. junija. Datum je poveden, ker bo naslednji dan v Sloveniji organizirana milijon evrov draga mednarodna konferenca Pobuda treh morij, na katero pa Trumpa ne bo, saj bo ameriški predsednik tedaj na obisku v Franciji. Datumsko sosledje potrjuje informacijo, da si je Slovenija v zadnjem letu tako močno prizadevala za Trumpov državniški obisk, da je bil zanj predsednik države Borut Pahor pripravljen gostiti celo mednarodno konferenco, pri kateri pa – razen potencialnega fototermina s Trumpom – Slovenija nima posebnih interesov.

Pobuda treh morij je poljsko-hrvaška pobuda, v kateri so se združile bivše postkomunistične države nove Evrope, ki želijo igrati vlogo transatlantskega mostu med EU in ZDA. Diplomati iz starejših držav članic EU so do te pobude skeptični, saj v mnogočem deli enotnost EU, podobno, kot jo deli Kitajska s svojo iniciativo 16+1. A pri Kitajski ima Slovenija gospodarske interese, pri Pobudi treh morij, ki je oblikovana predvsem okoli gradnje plinovoda med Hrvaško in Poljsko, interesov naše države ni videti. Razen seveda fototermina s Trumpom. Trump je na to konferenco zadnjič prišel leta 2017 in očitno so v kabinetu predsednika države in zunanjem ministrstvu menili, da bodo možnosti za obisk leta 2019 velike. Pa so se ušteli. Kako so se ušteli, kaže še en del sporočila iz Velike Britanije, in sicer da se bo Trump 6. junija v Portsmouthu srečal s predstavniki Slovaške, Češke in Poljske, ne pa iz Slovenije.

Ta primer kaže, da so srečanja slovenskih politikov z najmočnejšimi voditelji tega sveta postala ena od prednostnih nalog, če ne obsesij slovenske zunanje politike, četudi v teh srečanjih ni vsebine. Prizadevanje Slovenije za Trumpov obisk ima že dolgo brado: spomnimo se slovenskih ponavljajočih se pobud in prošenj za prvo srečanje Trumpa in ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji leta 2017, iz česar se tuji diplomati norčujejo še danes. Srbski zunanji minister je letos januarja omenil, da se je Slovenija tedaj prav »komolčila«.

Morebiti pa je v ceno neuspešnega fototermina s Trumpom sodil celo sporni nakup štirikolesnikov iz ZDA in seveda tudi sporno slovensko priznanje 35-letnega Juana Guaidója za začasnega predsednika Venezuele, kar je zahtevala Amerika. Na rednem letnem srečanju diplomatskega zbora ta teden je Borut Pahor poudaril, da »ZDA so naš partner, so naš zaveznik, to Ruska federacija ni…«. Drug neimenovani visoki vladni predstavnik nam je odkrito priznal, da ZDA pač niso takšne, kot je Rusija, s katero ima Slovenija stike na veliko višji diplomatski ravni: »Za vsak obisk je treba nekaj plačati.«

Očitno to res drži. Odnos z ZDA ni ne prijateljski ne zavezniški, je transakcijski. Vse ostalo je iluzija. Pahorjeva in Cerarjeva. Trumpova vladavina je to pokazala veliko jasneje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.