Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Normalizacija kaosa

Anthony Crider / Wikimedia Commons

Anthony Crider / Wikimedia Commons

Clinton si je leta 1998 nakopal ustavno obtožbo z lažjo o aferi, Johnson stoletje prej z rasizmom, danes pa ZDA predseduje Trump, ki ga preiskujejo od prvega dne, bremeni pa ga tudi več kot 20 obtožb za spolne napade.

Zidove v glavah poskuša prenesti na mejo, privošči si izstop iz podnebnega sporazuma, muslimansko prepoved in otroke v kletkah. S stopnjevanjem standardov dovoljenega raste prag konvencionalnega in, kot je Trump normaliziral mizoginijo, rasizem in ksenofobijo, je Evropa je normalizirala trumpizem. Ta se ne kaže le v vzponu alt-right strank, protimigrantskih politikah ali predstavnikih demokracije ob boku ekstremistov. Uteleša se v vsakdanjem diskurzu.

A ni se začelo s Trumpom. Tudi brez njega normaliziramo mnogo nedopustnega; pri nas je normalno, da je več kot 3000 ljudi brez doma. Da 268000 oseb živi pod pragom revščine. Je pa fenomen Make America great again (MAGA) kampanje ustvaril ozračje, v katerem je samo preizkušanje mej postalo norma. Se bomo uprli skušnjavi?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.