Marjan Horvat

 |  Mladina 19  |  Politika

Res le »protiutež izmaličenemu pogledu zahodnoevropskih medijev na Madžarsko«?

Kdo se skriva za mednarodno tiskovno agencijo V4NA

Arpad Habony, medijski mogotec za posebne naloge

Arpad Habony, medijski mogotec za posebne naloge
© Facebook

Od letošnjega aprila se lahko na spletnem portalu Mednarodne tiskovne agencije V4NA tudi angleško govoreči seznanjajo z novinarskimi izdelki, kakršne že vrsto let bralstvu ponuja – kot so zapisali v spletni izdaji Bloomberga – »medijski propagandni stroj«, ki obvladuje večji del madžarske medijske krajine.

S tem medijskim (u)strojem sta madžarski premier Viktor Orban in politična ter oligarhična nomenklatura uspela doma uveljaviti svoj neliberalni tip vladavine, njegove lovke pa so segle tudi v nekatere države nekdanje Jugoslavije. Precej manj je bil Orban uspešen pri »predstavljanju« svoje vizije Madžarske in Evrope v zahodni Evropi, zato se je po mnenju novinarjev Bloomberga pojavila pobuda za ustanovitev V4NA. Očitno je tudi, dodajajo v Reutersu, da »Orban ne zmore nadzirati mednarodnega poročanja o njegovi politiki, ki je precej bolj neprizanesljivo« od poročanja (njegovih) medijev.

Zapisi, že objavljeni na V4NA, so presenetili novinarje na Otoku. Zlasti Guardian je članke opisal kot »svoj svet« in se le čudil naslovom, kot so »Islam bi lahko v 50 letih prevzel Švedsko«, »Migranti nezadovoljni z denarjem, ki ga dobijo«, »20 tisoč teroristov bi se lahko vsako leto infiltriralo v Evropo«, čeprav že napoved prvega članka na Twitter računu V4NA poudarja znano Orbanovo tezo, da je »krščanska kultura vir vse moči«.

Po poročanju Reutersa je V4NA ustanovila skupina madžarskih podjetnikov in politikov blizu Viktorja Orbana. Podjetje je ob izteku lanskega leta v Londonu registriral madžarski veleposlanik v Londonu Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Sredi marca je 40 odstotkov delnic prek svojega podjetja za politično svetovanje Danube Business Consulting Ltd. kupil Arpad Habony (pred časom je vstopil tudi v lastništvo Nove24TV). Habony je eden izmed ideologov »nove« Madžarske in Orbanov medijski »spin doktor«. Konec istega meseca je 57 odstotkov podjetja prešlo v last skupine New Wave Media Group Kft, ta pa je del Srednjeevropske fundacije za tisk in medije (KESMA), madžarskega državnega holdinga, v katerega je Orban jeseni združil več kot 500 provladnih medijev.

Na spletni strani V4NA lahko še preberemo, da novice na portalu ustvarja 50 novinarjev, ki se lahko »hipno odzovejo« iz najpomembnejših evropskih prestolnic, sicer pa v svojih prispevkih ponujajo »konservativno, desno perspektivo poročanja o političnih, gospodarskih in kulturnih temah, kritično do našega načina življenja v Evropi in drugod po svetu«.

Madžarska vlada trdi, da V4NA z njo »ni povezana«. Tako je za Guardian dejal tiskovni predstavnik Zoltán Kovács, a v isti sapi ustanovitev V4NA opredelil kot »pomembno protiutež izmaličenemu pogledu zahodnoevropskih medijev na Madžarsko in širšo srednjeevropsko regijo«, saj je ta »povsem očitno v nasprotju z resnico in s tem, kar doživljajo ljudje v vsakodnevnem življenju«.

Sicer pa ta le »podjetniška« pobuda očitno ne bo imela združevalnega učinka, kakršnega si je morda želel premier Orban. Po poročanju Guardiana sta Češka in Slovaška že izrazili skrb zaradi madžarske uporabe termina V4 v imenu agencije, saj vsebina prispevkov »osvetljuje le madžarska stališča«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.