Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

"Men, their rights and nothing more; women, their rights and nothing less!"*

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Od ustanovitve ameriške Nacionalne zveze sufražetk, katere prioriteta je bila zagotovitev volilne pravice ženskam, a tudi njihovo opolnomočenje na trgu delovne sile, mineva 150 let. Izpolnitev prioritetnega cilja je terjala dobrih 50 let; 19. amandma je bil v vseh zveznih državah ZDA ratificiran l. 1920. Kaj pa je z osvoboditvijo s pomočjo dela?

V ZDA je lani na trgu delovne sile participiralo dobrih 93 % očetov z mladoletnimi otroki in le 71,5 % mater (poročenih celo zgolj 69 %). Kar 96 % zaposlenih očetov je imelo pogodbo za poln delovni čas, zaposlenih mater le 78 %. Tudi plačni razkorak še ni izginil. Ta dejstva izhajajo iz ekonomske politike, ki gradi na fleksibilnosti odpuščanja, pomanjkanju sindikalne kulture in nezadostni zakonodaji.

A neenakost na delovnem mestu sploh ni največji problem; ta se skriva med štirimi stenami. Ženske namreč podpirajo vsaj tri vogale bajte tudi, če so one plačale zanjo. Kdo pa pri vas doma vzame bolniško, ko tamali zbolijo?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.


*"Moški, njihove pravice in nič več; ženske, njihove pravice in nič manj!"

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.