Bernard Nežmah

17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Knjiga

Gavin Francis: Preobrazbe telesa

UMco, Ljubljana, 2019, prevod: Miriam Drev, 24,90 €

+ + + +

Škotski zdravnik in pisatelj o metamorfozah človeka.

Nekomu je pognal roževinasti rog na glavi, drugi je z anaboliki postal agresiven in neploden, tretja se je čudežno pomladila, četrti ob polni luni dobi lastnosti volkodlaka, peta spremeni biološki spol et simile.

Rimec Ovid nam je zapustil Metamorfoze z idejo pretvarjanja teles v nekaj drugega; tako se denimo Julij Cezar preobrazi v žareč komet. Tudi Francis v svoje delo vključi mitologijo in svetovno literaturo, toda ker izhaja iz svoje zdravniške prakse, pri njem človek vseskozi ostaja človek. Seveda pa se lahko dramatično spremeni: s tetoviranjem, po kirurški operaciji povečanja prsi, po kastraciji, a tudi z nosečnostjo, menopavzo, puberteto, anoreksijo, umetno roko, smehom, zaradi piškavega spomina in kajpak s smrtjo.

Avtor sicer ni odličen esejist, mu je pa uspelo združiti nezdružljive oblike spreminjanja telesa, ki kdaj nastanejo kot naravni tok življenja, spet kdaj kot bolezen in kdaj kot zavestno predrugačenje samega sebe. Zdravniki pisatelji poudarjajo svoje uspehe, on pa često priznava nemoč pred pacientovo svobodo, ki se lahko zdi prav bizarna. Ko slavni zdravnik objavi, da življenje skopljencev – ker se rešijo problemov s prostato – presega dolžino povprečnega, se najdejo marsikateri, ki se dajo kastrirati, da bi živeli dlje.

Ideja torej, da telo ni eno, ampak si ga lahko ustvarimo po svojih hotenjih: eden s smehom preprosto ne opazi trpljenja, drugi gara za izklesano telo v fitnesu, a ker zraven hrusta steroide, potem začuden ugotovi, da je s tem izpraznil svojo mošnjo.

Knjiga o modernem človeku, ki razume ali pa tudi ne, da je celotno življenje neskončna pot metamorfoz, pa naj izhajajo iz njegovih odločitev, manij ali igre usode.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.