Staš Zgonik

 |  Mladina 20  |  Politika

Toksični udar

Nadaljevanje primera Moravče

ss

Župan Moravč Milan Balažic
© RTVSLO

Župan Moravč Milan Balažic in predstavniki tamkajšnje civilne iniciative so ta teden spet povzdignili glas. Zahtevajo ustavitev dejavnosti lokalnega podjetja Termit, ki jame v okolici Moravč, nastale po izkopavanju kremenčevega peska, zapolnjuje z nenevarnimi odpadki.

Če vlada ne bo ukrepala proti onesnaževanju njihovega okolja, napovedujejo državljansko nepokorščino. Ob tem so predstavili rezultate raziskave, ki so jo naročili pri neodvisnem raziskovalcu, biologu Petru Firbasu, in ki naj bi po njegovih besedah pokazala »toksični udar« na vodotokih v bližini območij, kamor s svojo dejavnostjo posega družba Termit.

Peter Firbas je v znanstvenih krogih precej neznan, iz njegovega profila na omrežju LinkedIn pa lahko razberemo, da je diplomiral na ljubljanski univerzi in da je dve leti, med 1990 in 1992, delal na Institutu Jožef Stefan.

Izraza toksični udar toksikološka stroka ne pozna, pa tudi sicer Firbas ni znal pojasniti, kaj naj bi bil izvor tega »udara«, češ da morajo to preiskati drugi. Prisotnost toksinov naj bi dokazal s pomočjo preiskav krvnih slik pri ribah iz vodotokov in korenin čebulic, ki so rasle v vzorcih vode iz vodotokov, a je ta postopek sporen, saj na podlagi teh podatkov ni mogoče sklepati o vplivu na človeka. Poleg tega študije ni mogoče označiti za neodvisno, saj jo je naročila občina Moravče, kjer vseskozi trdijo, da je njihovo okolje onesnaženo, le da tega nihče ne zna ali noče priznati.

Dozdajšnje preiskave, ki so jih v minulih letih izvajali strokovnjaki Inšpekcije za okolje in naravo ter Geološkega zavoda, niso pokazale večjega onesnaženja. 

Dozdajšnje preiskave, ki so jih v minulih letih izvajali strokovnjaki Inšpekcije za okolje in naravo ter Geološkega zavoda, namreč niso pokazale večjega onesnaženja. V prihodnjem mesecu naj bi bili znani izsledki najnovejše analize vzorcev, ki jo je po januarskih izjavah Balažica o ljudeh v skafandrih in zakopavanju strupenih odpadkov iz Kemisa naročil takratni okoljski minister Jure Leben, izvaja pa jo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Leben je takrat napovedal, da bo v primeru, če se moravški preplah izkaže za lažnega, zahteval odškodnino zaradi zavajajoče prijave.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.