Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 21  |  Kultura  |  Film

Zakaj je vaterpolo najbolj gejevski šport

Bleščeči rakci, posneti po resnični zgodbi, niso le poziv k strpnosti, raznolikosti in solidarnosti, ampak glorifikacija strpnosti, raznolikosti in solidarnosti, saj sporočajo: strpnost ni le politično korektna, temveč zabavna! 

Les Crevettes Pailletées, 2019, Cédric Le Gallo & Maxime Govare

Če madžarska vaterpolska reprezentanca leta 1956 na olimpiadi v Melbournu ne bi brutalno, krvavo zmlela sovjetske (slovito maščevanje za sovjetsko okupacijo Madžarske!), ne bi bilo vaterpolskega filma Otroci slave, ki ga je 50 let kasneje navdihnil ta “incident”. In če Nanni Moretti leta 1989 ne bi poslanca italijanske komunistične partije v filmu Palombella rossa (Rdeči golob), ki so ga Nemci prevedli kar kot Vaterpolo in komunizem, prelevil v navdušenega vaterpolista, bi bili francoski Bleščeči rakci praktično prvi vaterpolski film v zgodovini.

Vaterpolski filmi so disidentski: če vaterpolist ni upornik, potem je komunist – v Bleščečih rakcih so vaterpolisti geji, člani gejevske ekipe “Bleščeči rakci”, ki se pripravlja na Gay Games (na Hrvaškem!). Za kazen jih mora trenirati Matthias LeGoff (Nicolas Gob), heteroseksualni ločenec, sicer sloviti plavalec, ki je v nekem intervjuju izrekel nekaj hudo homofobičnega – plavalska zveza mu da priložnost, da se odkupi. In odreši. Treningi in teambuilding pokažejo, zakaj je vaterpolo najbolj gejevski šport ( ja, Grindr športa!), energično avtobusno potovanje na Hrvaško – reimaginacija Priscille, kraljice puščave – pa je veselica. Bleščeči rakci, posneti po resnični zgodbi (korežiser Cédric Le Gallo je član resničnih “Bleščečih rakcev”), niso le poziv k strpnosti, raznolikosti in solidarnosti, ampak glorifikacija strpnosti, raznolikosti in solidarnosti, saj sporočajo: strpnost ni le politično korektna, temveč zabavna! In odrešilna, če hočete. Joie de vivre.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.