Uredništvo

 |  Kultura

Na podelitvi glasbenih nagrad slavili Siddharta ter Zala Kralj in Gašper Šantl 

Včeraj je strokovna akademija za leto 2018 podelila zlate piščali, edine glasbene nagrade v slovenskem prostoru 

Zala Kralj in Gašper Šantl sta nagrado za skladbo leta, ki sta jo sama prejela lani, letos podelila Siddharti

Zala Kralj in Gašper Šantl sta nagrado za skladbo leta, ki sta jo sama prejela lani, letos podelila Siddharti
© Mladina

V Ljubljani so včeraj v hotelu Radisson že peto leto zapored podelili glasbene nagrade zlata piščal. Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala bero lanskega leta, podelilo pet nagrad, in sicer: skladba leta 2018 je postala Medrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa si je za album Nomadi prislužila naziv album leta. Novinca leta 2018 sta po mnenju akademije Zala Kralj & Gašper Šantl, tokratno nagrado za življenjsko delo pa je prejel legendarni Janez Bončina Benč, ki se sicer podelitve ni utegnil udeležiti.

»Vedno znova vidimo, kako pomembno je, da glasbeni ceh reflektira samega sebe, poda oceno, nagrado pohvalo. Bistvenega pomena je, da imajo glasbeniki tudi v Sloveniji svoje glasbene nagrade, katere so sprejeli in s katerimi se lahko identificirajo,« poudarjajo v društvu Zlata piščal.

Nagrada za življenjsko delo

Nagrada za življenjsko delo
© Mladina

Nagrade zlata piščal vsako leto izbira in podeljuje akademija, v katero so letos povabili 91 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Zlate piščali so še vedno edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh: »Domača glasbena scena se razvija. Vsako leto opažamo veliko dobre, kakovostne produkcije, novih izvajalcev, a žal primanjkuje medijev in kanalov, kjer bi bili deležni pozornosti, kot jim pritiče. Še dobro, da obstajajo družbeni mediji. Zlata piščal poskuša vrzel delno zapolniti, saj si vsi skupaj želimo močne, dobre, kakovostne glasbene scene in dovolj priložnosti, da glasba najde svojo pot med poslušalce in obiskovalce koncertov,« izpostavljajo v društvu Zlata piščal.

Zala in Gašper med podeljevanjem nagrade Siddharti

Zala in Gašper med podeljevanjem nagrade Siddharti
© Mladina

Nagrada je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas cca. 60.000 let pred našim štetjem. »To je izjemen dokaz, da umetniško izražanje sega daleč v pradavnino, da je glasba verjetno najstarejša oblika umetniškega izražanja in da je prvi znani glasbeni izvajalec živel prav na področju naše države,« še dodajajo v društvu.

Zlate piščali za leto 2018 so prejeli:

  • SKLADBA leta 2018: SIDDHARTA - MEDREVESA
    (Nominiranci: Koala Voice - Ker tu je vse tako lepo, Dan D - Boli me K, Siddharta - A.M.L.P., Fed Horses – Sinner, MRFY - Umru zate; OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)
  • IZVAJALEC leta 2018: SIDDHARTA
    (Nominiranci: MRFY, Koala Voice, Hamo & Tribute2Love, Zala Kralj in Gašper Šantl)
  • ALBUM leta 2018: NOMADI - SIDDHARTA
    (Nominiranci: MRFY – Story, Dan D - Milo za drago, Koala Voice - Woo Horsie, Laibach - The Sound Of Music)
  • NOVINEC leta 2018: ZALA KRALJ & GAŠPER ŠANTL
    (Nominiranci: Leonart, Fed Horses, Lumberjack, Haiku Garden)
  • ŽIVLJENJSKO delo: JANEZ BONČINA - BENČ

Dosedanji prejemniki zlatih piščali:

Leto 2014

Skladba leta: Čista jeba (Mi2)

Izvajalec leta: Mi2

Album leta: Muff (Muff)

Debitant leta: Alma Merklin

Leto 2015

Skladba leta: Ledena (Siddharta)

Izvajalec leta: Nina Pušlar

Album leta: DNA D (Dan D)

Debitant leta: Jardier

Življenjsko delo: Alfi Nipič

Leto 2016

Skladba leta: Noben me ne razume (Nipke)

Izvajalec leta: Hamo & Tribute 2 Love

Album leta: Charlatan de Balkan (Magnifico)

Debitant leta: Prismojeni profesorji bluesa

Življenjsko delo: Laibach

Leto 2017

Skladba leta: Valovi (Gašper ft. Zala Kralj)

Izvajalec leta: Koala Voice

Album leta: Magenta (Raiven)

Novinec leta: MRFY

Življenjsko delo: Iztok Mlakar

EJtUaCcceCE

vleF8-gAn_U

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.