Borut Mekina

31. 5. 2019  |  Mladina 22  |  Politika

Zvišanje RTV-prispevka?

Se bo varčevanje na nacionalni televiziji dotaknilo parlamentarnega programa?

Igor Kadunc, generalni direktor RTVS

Igor Kadunc, generalni direktor RTVS
© Borut Krajnc

Na ministrstvu za kulturo so minuli teden od vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prejeli predlog za zvišanje RTV-prispevka. Generalni direktor RTVS Igor Kadunc predlaga zvišanje za 7,84 odstotka oziroma za en evro. Razlog naj bi bila inflacija, predvsem pa zvišanje plač zaposlenih v javnem sektorju. Letošnji finančni načrt predvideva, da bo RTVS prodala za 5,5 milijona evrov delnic Eutelsata, da bo poslovno leto končala s presežkom prihodkov nad odhodki. A tega izrednega vira je le še za približno tri leta.

Najpomembnejše je zdaj znižanje stroškov dela, nadzorni svet v zadnjem obdobju od vodstva RTVS zahteva rezanje vseh mogočih nenujnih izdatkov, ki jih zakonodaja ne zapoveduje.

Eno izmed politično bolj kočljivih vprašanj je vprašanje tretjega, parlamentarnega programa. Čeprav naj bi to bil, kot piše v zakonu, »posebni nacionalni televizijski program, namenjen neposrednim prenosom sej državnega zbora in njegovih delovnih teles …«, tudi Kadunc priznava, da je danes zaradi siromašenja prvega in drugega TV-programa na njem mogoče najti oddaje, ki zakonsko niso nujne. Pravzaprav je tretji program v zadnjem času postal nenavadno »odlagališče« nepotrebnih kadrov in vsebin sumljive narave. Urednica parlamentarnega programa je danes Jadranka Rebernik, na njem pa dela tudi Igor Pirkovič – oba sta tam pristala, ko ju je vodstvo s prejšnjega položaja razrešilo zaradi prispevka o hrvaškem proustaškem pevcu Thompsonu.

Kot nam je uspelo izvedeti, je že februarja letos nadzorni svet tudi zaradi dodatnih vsebin na parlamentarnem programu sprva zavrnil predlog finančnega načrta nacionalne televizije za leto 2019. Razlog za to je bil dvom nadzornikov, ali je v zaostrenih poslovnih okoliščinah širitev tretjega programa zakonita. Pismo vodstvu RTV Slovenija pa je na to temo napisal tudi dolgoletni direktor Cankarjevega doma in sedaj programski svetnik Mitja Rotovnik. »Sedanja nezakonita razširitev TV3 na celodnevno dogajanje ni smiselna tudi zaradi izjemno slabe gledanosti tega kanala in siceršnjega pomanjkanja denarja za esencialne programe na področju kulture in umetnosti, ki jim je namenjen zlasti prvi nacionalni TV-program,« pravi Rotovnik.

Kadunc, s katerim smo govorili, zanika trditve, da so dodatne vsebine na parlamentarnem programu, kot je oddaja Resnica o migracijah, nezakonite, kljub temu pa kritiko označuje za »delno upravičeno«, zato pričakuje, da bo vprašanje spet aktualno v programskem svetu ob pripravi programskega in finančnega načrta za leto 2020.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.