Heni Erceg

Heni Erceg

7. 6. 2019  |  Mladina 23  |  Hrvaška

Pamela in Petar

Zaradi igralke in aktivistke Pamele Anderson je naš ubogi Petar popolnoma izgubil živce; ko je izzvala njegovo domoljubje, je nanjo zlil ves mačo bes

Igralka je, ne nastopa ravno v kakih pomembnih vlogah, jo je pa pogosto videti na Playboyevih straneh. Zato mnenje o njej izhaja iz tipično moške podcenjujoče predstave o silikonski plavolaski, s čimer je sama po sebi izključena vsaj približno dostojna raven inteligence. Vendar ni tako, na grozo številnih mačo možakov, ki so, tudi tisti najbolj butasti, prepričani o moči svojega razuma. Predvsem političnega. Je politična aktivistka, članica panevropskega levega gibanja DiEM25, že nekaj let se javno zavzema za reševanje številnih družbenih vprašanj – za pravice živali in boj proti podnebnim spremembam, za pravice beguncev. Sodelovala bo v razpravah na evropskih univerzah, v Franciji, kjer zdaj živi, pa je znana zagovornica »rumenih jopičev« in zna odlično ubesediti razloge za bes brezpravnega delavskega razreda v tej državi. Že leta podpira ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea in je naklonjena protestom proti varčevalni politiki, ki izčrpava evropski delavski in srednji razred. Je torej Pamela Anderson samo »butasta blondinka«, starleta ali je izobražena ženska, katere politični aktivizem si zasluži pozornost in spoštovanje?

Nemara pa je v resnici tipična moška starleta, stenica, ki zajeda družbeno tkivo, grabi po njem in ga uničuje, ravno tip, ki je skrajno žaljivo govoril o Andersonovi zaradi intervjuja v tedniku Novosti, v katerem je pred evropskimi volitvami podprla vodjo leve platforme Moremo, ki ga ni spoznala na kateri od kalifornijskih plaž, ampak v debatnem klubu Univerze v Cambridgeu. Žalivec je torej po poklicu »big« Hrvat, k čemur sodi nizka raven inteligence, vendar visoka raven iznajdljivosti, zato je hitro dojel, da je najdobičkonosnejše blejanje v čredi nacionalistične vladajoče stranke. Marljiv in poslušen, kakršen je, opravlja številne državne in partijske posle, je parlamentarni poslanec, član kar šestih odborov za to in ono, direktor regionalne uprave za ceste, splitski mestni svetnik in, najpomembneje, predsednik HDZ v Splitu, trdnjavi te kleronacionalistične partije. No, ta človek je Pamelo Anderson zaradi njenega sporočila, da bi se morala Hrvaška izviti iz primeža nacionalistične preteklosti, obtožil, da »proti Hrvaški izvaja specialno vojno«, tednik Novosti pa razglasil za zajedavca, ki živi od denarja davkoplačevalcev. Nato je Petar Š. ugotovil, da zgodbe o hrvaškem nacionalizmu širijo »tisti, ki se niso nikoli sprijaznili z obstojem neodvisne Hrvaške«. Mednje je treba očitno prišteti tudi Pamelo Anderson zaradi nagnjenosti k odločni kritiki vseh desničarskih vlad, s katero je tako razbesnela našega Petra, da jo je upravičeno uvrstil med tuje agente, ki spodkopavajo hrvaško demokracijo. Prav nič se ne bi smeli čuditi, če bi ji pripisal tudi, da je na čelu specialne vojne proti Italiji, saj je v pogovoru za ameriški časopis Jacobin ostro napadla italijanskega profašističnega notranjega ministra Matea Salvinija. Obtožila ga je rasizma in pri tem navajala teze iz knjige Večni fašizem Umberta Eca o »kultu tradicije«, »preziru do šibkejših«, »mačizmu« in »obsedenosti z zarotami«. Vse to so fašistične prvine, s katerimi se ponaša tudi naš Petar, tipični hrvaški desničarski politik.

Mar tip sploh ve, o čem je govorila Pamela Anderson, ko je navajala Eca? Eh, seveda ve … Saj ima, kot se hvali, magisterij iz novinarstva, toda čudo prečudno, v zbirki Narodne univerzitetne knjižnice ni niti sledu o magistrskem delu našega Petra. To bo gotovo pomota, ker kako bi sicer lahko opravljal kar tri pomembne državne posle, v Zagrebu in Splitu. Pa vendar, o njegovih delovnih dosežkih se ne ve nič, njegova nepomembnost je izjemna in prav tako izjemno dobro plačana, saj ne dobiva le plače parlamentarnega poslanca in mestnega svetnika, ampak mu plačujemo še dodatne stroške, za katere smo lani namenili 110.376 kun, plačevali smo mu tudi stanarino in za to odšteli 33.300 kun, za prenočevanje po hotelih pa še 13.541 kun, za letalske vozovnice 14.822 kun, z veseljem smo mu krili tudi stroške avtomobila, ki so znašali 28.560 kun … Ravno zaradi tega ta stenica, ki zajeda družbeno tkivo, obožuje Hrvaško, Pamela Anderson pa prezira točno to vrsto prisesancev-nacionalistov.

Toda to še ni vse, javnega denarja ne zajeda samo prizadevni varuh Hrvaške pred napadi agentov »specialne vojne«, med katere uvršča manjšinski tednik Novosti, ki menda živi od proračunskih sredstev, ampak je na državno dojko prisesana tudi njegova družina – vse to so samoumevne ugodnosti, ki jih uživa razvpiti hrvaški nacionalist. Brat je zaposlen v državnem podjetju, prav tako soproga, ta dela za neki lokalni portal in za ključno dejavnost propagiranja demokratičnih, človekovih in vsakršnih drugih pravic na leto prejme kar 168.900 kun in 76 lip. Torej razširjena Petrova družina, ki se je s prvim valom hrvaškega nacionalizma v Split priselila iz mesteca Duvno v Bosni in Hercegovini, »parazitira pri državnih jaslih«. Skupaj z ogromno čredo tistih s člansko izkaznico HDZ, ki pri tej stranki dobijo kritje za vsako neumnost, za neizobraženost, celo za karikaturno razglašanje Pamele Anderson za agentko specialne vojne proti Hrvaški.

Zaradi igralke in aktivistke je naš ubogi Petar popolnoma izgubil živce; ko je izzvala njegovo domoljubje, je nanjo zlil ves mačo bes, saj »v resnici sploh ne ve, kje je Hrvaška«, pa si vendarle drzne govoriti o nacionalizmu, pravi Petar in pri tem namiguje, da je »butasta blondinka« gotovo prav kratke pameti. V nasprotju z njim, zgolj enim iz množice trdobučnih dobičkarjev, profašističnih političnih starlet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.