Vasja Jager

7. 6. 2019  |  Mladina 23  |  Politika

Sociolog med superračunalniki

Nekdanji sekretar na ministrstvu za izobraževanje Borut Rončević je dobil dodaten vir zaslužka, ki ni povezan z njegovo izobrazbo 

Sociolog, računalničar, dekan, sekretar, luciden mislec – dr. Borut Rončević

Sociolog, računalničar, dekan, sekretar, luciden mislec – dr. Borut Rončević
© Borut Krajnc

Javna Agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) je objavila seznam strokovnjakov, ki so bili v tekočem letu izbrani, da bodo delovali kot mentorji mladim raziskovalcem na fakultetah.

Gre predvsem za priznane strokovnjake na svojih področjih, ki bodo usmerjali delo obetavnih kadrov, na seznamu pa se najde tudi kakšna izjema. Mednje sodi dekan Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) Borut Rončević, ki bo poleg redne službe zdaj lahko še mentoriral mlade raziskovalce kompleksnih računalniških omrežij na novomeški Fakulteti za informacijske študije. Rončević je po izobrazbi sociolog, na področju računalniško intenzivnih metod in aplikacij, na katerem bo po novem deloval, pa nima niti približno toliko strokovnih izkušenj kot kje drugje.

Ima pa dekan FUDŠ bogate izkušnje na drugih področjih, tudi takšne, ki so ga svojčas pripeljale na sodišče. Pod drugo vlado Janeza Janše je bil sekretar na tedanjem »superministrstvu« za izobraževanje, ki ga je vodil Žiga Turk; februarja 2013, tik pred padcem vlade, je resor s spornim razpisom podelil koncesije Visoki šoli za proizvodno inženirstvo Celje, Fakulteti za medije v Ljubljani in Fakulteti za znanosti o okolju v Novi Gorici. Da koncesije niso bile upravičene, je potrdila vlada Alenke Bratušek in jih omenjenim zavodom odvzela. Sodni pregon Turka in Rončevića se je končal leta 2018 – tožilstvo je obtožnico umaknilo.

Rončevićevo ime se je pojavilo še v eni sumljivi zgodbi. Od leta 2011 je eden od direktorjev slamnate založbe Vega Press s sedežem v Londonu; kot je leta 2015 razkrila Mladina, je njen namen predvsem nabiranje točk kakovosti, s katerimi lahko on in sodelavci nato uspešno kandidirajo na razpisih Agencije za raziskovalno dejavnost. Objave pri tujih založbah prinesejo dodatno število točk, Vega Press pa se zaradi sedeža v tujini uvršča mednje. Po uradnih podatkih iz britanskega registra je Borut Rončević še vedno med njenimi direktorji.

Zdaj bo torej poleg vodenja novogoriške fakultete in londonske založbe na področju »računalniško intenzivne metode in aplikacije« še mentoriral informatike v Novem mestu. Za to bo dodatno plačan, mentorski dodatek za vodenje posameznega mladega raziskovalca znaša sto evrov.

V ARRS so pojasnili, da sociolog formalno izpolnjuje vse predpisane pogoje za uvrstitev na seznam mentorjev, za izbiro posameznega strokovnjaka za mentorja pa »sta odgovorna vodja raziskovalnega programa in raziskovalna organizacija, kjer se raziskovalni program izvaja«. Torej v Rončevićevem primeru Fakulteta za informacijske študije, ki jo vodi dekan Dejan Jelovac, prodekana pa sta Rončevićeva politična somišljenika Matej Makarovič in Matevž Tomšič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.