Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Za korupcijo sta potrebna vsaj dva

David Wilson / flickr

David Wilson / flickr

Da se pri večmilijonskih poslih nekaj denarja “izgubi“ v žepih političnih funkcionarjev, je javna skrivnost. Tako sta dve naftni multinacionalki s poslom OPL 245 v Nigeriji več kot milijardo dolarjev namenili koruptivni mreži tamkajšnjih politikov.

Podjetji Eni in Shell sta z nigerijsko vlado sklenili milijardni posel, ki jima je omogočil črpanje na območju z bogatimi naftnimi rezervami. Tedanji minister za nafto je licenco prenesel na podjetje, ki ga je skrivaj vodil, prek nigerijske vlade, ki je bila v poslu posrednica, pa je prejel denar obeh multinacionalk.

Po izračunu nevladne organizacije Global Witness bo Nigerija prikrajšana za kar 6 milijard dolarjev. S tem denarjem bi lahko izšolali 6 milijonov učiteljev, omenjeni znesek pa predstavlja dvakratnik letnega proračuna za zdravstvo in šolstvo.

Licemerstvo naftnih gigantov sedaj preiskuje milansko sodišče, razkrita e-pošta namreč nakazuje, da sta podjetji dobro vedeli, kaj se dogaja, čeprav kategorično zavračata vsakršno krivdo.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.