Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Moška kontracepcija v primežu tradicionalizma

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Mladim monogamnim heteroseksualnim parom poleg kontracepcijskih tabletk, o katerih vemo vedno več slabega, za preprečevanje neželene nosečnosti ostane le mehanska zaščita v obliki kondoma ali diafragme. Slednje pa po mnenju mnogih slabo vpliva na čutno doživljanje spolnega akta.

Že nekaj let se šušlja, da bomo šest desetletij po vpeljavi ženskih kontracepcijskih tablet svoja telesa za namene kemične kontracepcije kmalu lahko zastavili tudi moški. V Veliki Britaniji prav te dni začenjajo s testiranjem gela, ki naj bi brez prehudih stranskih učinkov pobijal semenčice.

Obstaja sicer še ena rešitev, ki pa jo zakon zaradi tradicionalistične morale mladim moškim odpoveduje. Čeprav smo v državi za svoja dejanja odgovorni od 18. leta naprej, pa moški mlajši od 35 let, ki je prepričan, da si ne želi imeti otrok, vseeno ne more opraviti vazektomije (reverzibilnega posega, pri katerem se prekine semenovod). Zakaj se odraslim ljudem ne dovoli upravljati s svojimi telesi?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.