Uredništvo

 |  Kultura

Prostor v prostoru

Nova razstava v TAM-TAMovi Ulični galeriji

V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo 2. julija ob 17.00 v koprodukciji s Slovenskim gledališkim inštitutom odprli razstavo scenografinje Sanje Jurca Avci z naslovom Uršula, Prostor v prostoru. Na ogled bodo scenski osnutki, ki so nastali za uprizoritev Howarda Barkerja Uršula v SNG Drami Ljubljana in so del pregledne razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki je v Narodni galeriji na ogled do 8. septembra. 

"Uršula je zgodba velikih dimenzij, ki jih je režiser Janez Pipan želel tudi na odru ljubljanske Drame. Že samo ustvariti prepričljivo ladjo sredi morja, močvirje in samostanske zidove je za scenografa lep izziv, menjava teh prizorišč pa še toliko večji. Oblikovala sem torej neko osnovo – klančine, ki so soustvarile prostor za vsa prizorišča. Tej osnovi dodani elementi – "ladja", scenski element, ki je moral nositi trinajst žensk; projekcija viharnega neba (tiste dni tehnološki dosežek); samostanske stene v dveh različnih konfiguracijah za zunanjost in notranjost samostana – pa so oder definirali v posamezna prizorišča", je povedala Sanja Jurca Avci.

Sanja Jurca Avci je arhitektka, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb v prostoru. Na področju scenografije in oblikovanja razstav deluje tudi v tujini (Velika Britanija, Irska, Turčija). Pri svojem delu uživa v izražanju vsebine s pomočjo vseh vizualnih izraznih sredstev in v iskanju tiste točke, v kateri oblikovani prostor kar najbolje izrazi določeno vsebino. Za njeno delo so značilni zadržanost, ljubezen do barv ter plastenje pogledov in pomenov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.