Stanka Prodnik

5. 7. 2019  |  Mladina 27  |  Kultura  |  TV

Ženska za volanom

Zakaj je humanitarno ravnanje kapitanke ladje Sea Watch 3 sploh pod vprašajem?

Kapitanka Carola Rackete, ki je rešila pred smrtjo 40 beguncev

Kapitanka Carola Rackete, ki je rešila pred smrtjo 40 beguncev
© TV Slovenija

»Na Lampedusi se je danes zjutraj razpletla drama,« je Jasmina Jamnik v sobotnem Dnevniku začela prispevek o humanitarni ladji Sea Watch 3, ki jo je kapitanka Carola Rackete kljub nasprotovanju italijanskih oblasti privedla v lampeduško pristanišče. Na ladji je bilo 40 beguncev, ki so jih rešili iz morja. Skupaj s kapitanko so bili vidno izčrpani, za pristan so prosili kar 16 dni. Če smo gledali televizijo le v soboto, smo se lahko glede na prispevek predvsem spraševali, kakšne zločine je kapitanka storila.

Da ji po vse strožji italijanski zakonodaji grozi do deset let zapora, smo izvedeli, in 50.000 evrov kazni. Popestovali smo še spomin na domoljubno gospo, ki je na shodu ob slovenski južni meji s slovensko zastavo udrihala ob tla in jezno kričala, da je tukaj Slovenija – TV Slovenija je tokrat dala prostor ženski, ki je s pomola vpila, naj kapitanko takoj vklenejo in aretirajo. In so seveda jo. Svoj piskrček je lahko, kot je bilo videti, daleč od otoka kar prek kamere svojega telefona pristavil tudi jeznoriti skrajno desni italijanski notranji minister in prvi politik v sosednji državi Matteo Salvini. Štafeto je predal italijanskemu sodstvu, ki da ima dva dni časa za odločitev, ali bo ostala v zaporu, in dodal, da »če ne bo, smo na notranjem ministrstvu pripravili odlok o izgonu,« s čimer je orisal, da so skrajne politike tudi skrajno učinkovite.

V ponedeljkovih Odmevih so na TV Slovenija obrnili ploščo, kot da so se prebudili iz udobnega skrajnega sna. Tokrat so uspeli sestaviti sliko z več podatki. Da je ladja še zadnja od humanitarnih plovil, ki so reševala begunce, na primer, pa da begunci prihajajo tudi brez njih, le da so v še večji smrtni nevarnosti. Ob posnetkih gumijastih čolnov z ljudmi, omotičnimi zaradi vročine in dehidracije, ki so bili na soncu kdo ve koliko časa, smo lahko po nekaj dneh lastnega kuhanja v vročinskem valu začutili celo kanec sočutja. Dopisnik RTV iz Rima Janko Petrovec nas je opomnil še, da je ne glede na italijansko zakonodajo reševanje življenj in transfer rešencev do varnega pristanišča najpomembnejša pomorska zapoved. Saj res, to so ljudje, smo se lahko spomnili. In ob tem še pomislili (česar na televiziji niso poudarili): zakaj je danes tako normalno zavračati tiste, ki želijo pomagati ljudem v stiski – celo še bolj kot same begunce?

Da se je TV Slovenija za obrat pametno odločila, se je izkazalo že v torek, ko je Italija hišni pripor kapitanki prekinila. Sodnik je ugotovil, da je izvedla človekoljubno dejanje.

Mimogrede, televizije so vzporedno s poročanjem o neposlušni kapitanki poročale tudi o uspešnem srečanju voditeljev držav G20 v Osaki. A tudi tokrat so ZDA, ena najpomembnejših onesnaževalk, zavrnile dogovor glede preprečevanja podnebnih sprememb. Na povezavo med vztrajnim odlašanjem z ustreznimi ukrepi, peklenskimi dnevi in vse pogostejšimi premiki ljudi iz držav, od koder bežijo tudi zaradi posledic podnebnih sprememb, smo v informativnih oddajah čakali zaman.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.