Staš Zgonik

5. 7. 2019  |  Mladina 27  |  Politika

»Levičarska zarota«

Desni populizem si je izbral novo tarčo – podnebne spremembe 

Grims z grafi spreminjanja temperature v milijonih let v preteklosti dokazuje, da današnje razmere niso prav nič ekstremne. Nihče ne zanika, da je bilo v preteklosti na Zemlji že bistveno topleje kot danes, a v zgodovini planeta ne poznamo obdobja, ko bi se celotno ozračje v tako kratkem obdobju segrelo toliko, kot se je v preteklih sto letih.

Grims z grafi spreminjanja temperature v milijonih let v preteklosti dokazuje, da današnje razmere niso prav nič ekstremne. Nihče ne zanika, da je bilo v preteklosti na Zemlji že bistveno topleje kot danes, a v zgodovini planeta ne poznamo obdobja, ko bi se celotno ozračje v tako kratkem obdobju segrelo toliko, kot se je v preteklih sto letih.
© up-rs.si

Prejšnji četrtek je pri predsedniku Borutu Pahorju potekal posvet o podnebnih spremembah. Nanj so bili vabljeni predstavniki ministrstev, državnih služb, nevladnih organizacij in znanstvenih ustanov, pa tudi predstavniki parlamentarnih strank. Stranko SDS je zastopal Branko Grims.

Ta že vse od konca lanskega leta, ko je izrekel tiste znamenite besede o podnebnih spremembah in izumrtju karantanskega panterja, ob vsaki priložnosti razkazuje grafe, ki naj bi dokazovali, da se s podnebjem ne dogaja nič posebnega in da gre pri spremembah zgolj za naravne cikle brez človeškega vpliva.

Tokrat ni bilo nič drugače. Čeprav je bilo za mizo kar nekaj znanstvenikov, je bil Grims spet edini, ki je razkazoval grafe, pri tem pa v pokroviteljskem tonu razlagal, da gre pri ekologiji predvsem za ’velik biznis’. »Hvala lepa,« je njegov nastop pospremil predsednik Pahor, razprava pa se je zatem pričakovano spremenila v serijo replik na temo, ali so podnebne spremembe sploh resen problem.

Pahor sicer Grimsa ni povabil na posvet. Vabilo iz njegovega kabineta so poslali stranki SDS, tam pa so se po lastni presoji odločili, koga bodo poslali. Zanikanje antropogenih podnebnih sprememb je torej postalo uradna politika največje parlamentarne stranke.

Številne skrajno desne stranke v evropskih državah so v zadnjem času začele politiko graditi tudi na nasprotovanju novim davkom in prepovedim, ki naj bi jih države uvajale v imenu boja proti podnebnim spremembam.

Nekatere stranke vprašanje podnebnih sprememb povezujejo s problemom nezakonitih migracij. Po mnenju predsednika stranke Liga in italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija podnebne spremembe ne smejo postati izgovor za upravičevanje migracij. Avstrijski Svobodnjaki prav tako vztrajajo, da država pod nobenim pogojem ne sme priznati azila podnebnim beguncem. Tudi Branko Grims je svoje podnebne poglede prvič javno predstavil na okrogli mizi o migracijah. Zdaj že trdi, da gre pri ukrepanju proti podnebnim spremembam za zaroto levičarskih elit za grabljenje davkoplačevalskega denarja. »Karkoli vam levičarji govorijo, samo hočejo vaš denar,« je prosto razlagal tudi med torkovim nastopom na tretjem programu TV Slovenija, kajpada spet oborožen z grafi. Ukrepanje za korenito zmanjševanje izpustov po njegovem prepričanju nima smisla. »Samo Evropi se znižuje kakovost življenja, naše podjetnike pa dela nekonkurenčne.«

Zanikanje nujnosti podnebnega ukrepanja in nasprotovanje uvajanju novih zelenih davkov se na skrajni desnici izkazuje kot obetavna politična platforma. Nemška AfD je na evropskih volitvah nastopila tudi s slogani »Rešimo dizle!« in »Želite jeziti Zelene? Volite AfD!«.

Ta strategija se sicer tokrat ni izkazala za ravno učinkovito, Zeleni pa so dosegli najboljši izid v zgodovini. So pa volitve nakazale prihodnje spopade. Resneje ko se bodo države lotile izpolnjevanja velikopoteznih podnebnih načrtov, bolj bodo ljudje to občutili na svoji koži in več nezadovoljstva bo tlelo v družbi. Nezadovoljstva, ki ga bodo desni populisti s pridom unovčili.

Predsednik AfD Alexander Gauland je dan po volitvah Zelene razglasil za največje nasprotnike svoje stranke. »Oni so tisti, ki uničujejo Nemčijo.«

Zanimivo je, da med strankami desnega populizma, ki politiko gradijo tudi na zanikanju nujnosti ukrepanja proti podnebnim spremembam, ni vladajoče madžarske stranke Fidesz, ki ukrepanje na globalni ravni, vsaj deklarativno, odločno podpira.

V SDS so se, kot že ničkolikokrat, očitno odločili za napačno stran zgodovine. Za čuda tokrat celo v nasprotju z Viktorjem Orbánom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.