Lara Paukovič

5. 7. 2019  |  Mladina 27  |  Družba

Carola Rackete spet na prostosti

Kapitanki reševalne ladje s pribežniki na krovu, ki je razburila Salvinija, vendarle odpravili hišni pripor 

Carola Rackete v ladijski kabini, za zdaj mora ostati v Italiji, a je na prostosti

Carola Rackete v ladijski kabini, za zdaj mora ostati v Italiji, a je na prostosti
© Profimedia

Ladja Sea-Watch 3, ki jo je upravljala 31-letna nemška kapitanka Carola Rackete, je 12. junija na libijski obali vkrcala 53 migrantov in odplula proti Lampedusi, najbližjemu varnemu pristanišču – ponudbo, da bi se zasidrala v Tripoliju, je zavrnila, kajti dobrodelne organizacije to pristanišče označujejo za nevarno. Toda 14. junija je Italija zaprla pristanišča za ladje z migranti. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je prepovedal zasidranje ladje, dokler preostale evropske države ne bi potrdile, da bodo sprejele migrante na krovu – izkrcalo se je lahko le 13 potnikov, med katerimi so bili otroci, noseče ženske in bolniki. Konec junija so Finska, Francija, Nemčija, Luksemburg in Portugalska potrdili, da bodo sprejeli migrante, toda ladja še vedno ni dobila dovoljenja, da bi se zasidrala v italijanskem pristanišču.

Carola Rackete se je zato odločila, da bo delovala na lastno pest – vplula je v pristanišče, pri tem pa trčila v čoln mejne policije, ki ji je poskušal dejanje preprečiti. Za to se je sicer opravičila, saj naj čolna ne bi bila videla, dejala pa je tudi, da ni želela ogroziti nikogar, temveč samo spraviti izčrpane ljudi na kopno, da ne bi poskakali v vodo – večina namreč ni znala plavati. »To ni bilo dejanje nasilja, ampak neposlušnosti,« je rekla kapitanka, ki je pravilno presodila, da so človeška življenja vredna več od upoštevanja zakonov – vendar so jo takoj po vplutju v pristanišče aretirali in grozilo ji je do deset let zapora. Poleg tega je Salvini, ki zagovarja mnenje, da naj bi ladje, s katerimi rešujejo migrante, te odvažale nazaj v Libijo, čeprav mednarodne organizacije in evropska komisija opozarjajo, da tamkajšnja pristanišča niso varna, kapitanko oklical za piratko, incident pa za »vojno dejanje«. Zavzel se je tudi za njen izgon iz države zaradi ogrožanja nacionalne varnosti.

A k sreči je bila italijanska sodnica Alessandra Vella dovolj razumna in je razsodila, da kapitanka ni ravnala v neskladju z zakonom, ko se je odločila, da ne bo upoštevala prepovedi italijanskih oblasti. Na podlagi razsodbe so ji odpravili hišni pripor. »Carole Rackete je opravljala svojo dolžnost, ko je reševala človeška življenja,« je dejala sodnica, a njen boj še ni končan, saj naj bi jo zaslišali tudi zaradi suma pomoči pri nezakonitem priseljevanju.

»V olajšanje nam je, da je naša kapitanka na prostosti,« so po izpustitvi tvitnili iz organizacije Sea-Watch International. Članica te je kapitanka, ki je v intervjuju za La Repubblico dejala, da je »njena moralna dolžnost pomagati ljudem, ki niso imeli takšnih možnosti kot ona«, zadnja štiri leta, kapitanka ladje Sea-Watch 3 pa je od lani. »Ni bilo pravne podlage, da bi jo obdržali v priporu, kajti vse, kar je počela narobe, je bilo, da se je borila za človekove pravice v Sredozemskem morju in prevzela odgovornost tam, kjer je ni nobena evropska vlada,« še piše v tvitu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.