Bernard Nežmah

12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Kultura  |  Knjiga

Jean-Baptiste Malet: Gnilo rdeče

UMco, Ljubljana, 2019, prevod: Melita Zajc, 24,90 €

+ + + + +

Portret paradižnikove mezge skozi globalne reportaže, intervjuje in preiskovanja francoskega novinarja. Najprej presenečenje: največji svetovni izvoznik je Kitajska, ki nikoli ni bila dežela tega rajskega jabolka. Kako? – Preprosto, kitajski vrh je prepoznal v njem tržno nišo, postavil generala na čelo industrije, ki temelji na najcenejši delovni sili vojske in zapornikov delovnih taborišč, ter s paradižnikovim koncentratom zasul svetovni trg. A vmes je bil potreben trik – ustvariti nedolžno podobo prvinskosti. Torej so pokupili italijanske in francoske predelovalne tovarne, z drugimi pa s pomočjo dumping cen sklenili posel, tako da mediteranska podjetja v svoje konzerve mešajo kitajske surovine. V teh je le trideset odstotkov paradižnika, drugo sestavljajo dodatki od soje in dekstroze naprej, v katerih seveda ne umanjka morje pesticidov.

Ali nima Evropa strogih varovalnih predpisov o izvoru blaga? Seveda, a tudi uredbo, ki dopušča, da uvoženo surovino »oplemenitiš« in naprej prodajaš kot evropsko. Roba, ki se pokvari ali ji poteče rok, konča v Afriki, kjer z barvnimi dodatki črno brozgo spremenijo v bolj privlačno. Sploh, ker se z embalaže smejejo italijanska imena in podobe od sonca pordečelih malih paradižnikov. Zakaj tak preobrat v trgovanju? Logika biznisa je enostavna: ponuditi čim cenejši izdelek, ki še spominja na paradajz in ki človeka ne ubije v prvem hipu. Je problem le v Mao Cetungovih dedičih? Nak, tudi v Kaliforniji pobirajo s polj cele rastline s koreninami, grudami zemlje, kamnino in žabami. Južna Italija je proizvodnjo postavila na ceneni delovni sili emigrantov. Še prej je legendarni ameriški državni sekretar Kissinger s svojim podjetjem postal Heinzev svetovalec in ga pripeljal na afriški trg. Bralec, ki bo prebral knjigo, lahko vzame v roke samo lopato in začne sam gojiti svoja rajska jabolka.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.