Vasja Jager

12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Družba

Zabava pod zemljo

Dodatna turistična ponudba Postojnske jame za elitne goste 

Postojnska jama ponuja vse: od vlakca do družinskih zabav

Postojnska jama ponuja vse: od vlakca do družinskih zabav
© Arhiv PJ

Pred tednom dni je v Postojnski jami potekala krajša prireditev, ki je odstopala od standardne turistične ponudbe jame. Šlo je za sprejem manjše družbe ameriških državljanov. Posebej v njihovo čast je v jami viselo nekaj ameriških zastav, osebje je pripeljalo šank iz ledu, poskrbljeno je bilo za zabavni program. Čeprav se vse skupaj sliši na moč razkošno, naj bi bil v praksi dogodek diskreten, pomisleki o prekomernem izkoriščanju naravne znamenitosti pa morebiti neupravičeni.

„Vse skupaj je trajalo pol ure. Ni bilo govora o kakšni veliki pogostitvi ali bučnem hrupu; operna pevka je odpela svoje, na koncu se je zapelo še ameriško himno in to je bilo vse. Didžej je le na koncu odvrtel kratko glasbeno spremljavo, ob kateri so gostje popili pijačo in nato krenili na vlakec, ki jih je odpeljal na površje,“ nam je pojasnil Miha Rot iz agencije Liberty Adriatic, ki je pripravila dogodek. Dodal je, da ga je naročila osemčlanska ameriška družina, ki je s helikopterjem priletela iz Benetk, nakar je obiskala Bled in Bohinj ter krenila na treking v jamo Pivko, druženje pa še s petimi prijatelji zaključila v postojnskem podzemlju. Rot je poudaril, da je zabava zgolj po naključju sovpadla z največjim ameriškim praznikom, dnevom neodvisnosti: „Zadeva ni imela nobene politične konotacije.“

V družbi Postojnska jama, ki kot koncesionar upravlja z omenjenim jamskim sistemom - poleg Postojnske ga sestavljata še Pivka in Črna jama – ter Predjamskim gradom in Otoško jamo, so nam pojasnili, da so Američani zakupili paket „Treking skozi tri jame«. „Smo pa za skupino dodali postanek in zaključek obiska v Plesni dvorani s sodobno interpretacijo Binkoštnega praznika. Celoten ogled z zaključkom je potekal skladno z dovoljeno rabo Postojnske jame, pri čemer smo – kot običajno – upoštevali vse zahteve pristojnih organov, ki zagotavljajo, da ne prihaja do nedopustnih posegov v jamskem okolju.“ Ob tem so posebej odločno zavrnili „namigovanja glede zabave z DJ-em, saj so se gostje po napornem trekingu zgolj osvežili z brezalkoholnimi pijačami.“ Američani so spili eno vodo, pet Coca-Col, tri Sprite in en Bitter Lemon, embalažo so nemudoma odnesli iz jame.

Da polurni zaključek ni zmotil jamskega ekosistema, nam je potrdila dr. Stanka Šebela z Inštituta za raziskovanje Krasa: „Če je bil dogodek organiziran v Plesni dvorani, je to blizu vhoda v jamo, kjer so tudi zunanji vplivi bolj izraziti. Načeloma en dogodek ne bi smel imeti prevelikega vpliva.“ Postojnska jama sicer obiskovalcem omogoča več različnih paketov trekingov po podzemlju, pri čemer jih spremljajo vodniki, v Plesni dvorani, pa tudi v Franc Jožefovi in Elizabetini dvorani pa potekajo „ekskluzivni poročni dogodki“.

Družba Postojnska jama je v lanskem letu ustvarila za več kot 24 milijonov evrov dobička. Svojim delničarjem pa je razdelila rekordnih 1,7 milijona dividend; največ je pripadlo podjetju Batagel & Co. v lasti predsednika Kluba slovenskih podjetnikov Marjana Batagelja. Največji del prihodkov so ustvarili obiskovalci jame pri Postojni, ki si jo je lani ogledalo nekaj manj kot 800.000 ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.