Borut Mekina

12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Politika

Tudi v SD so krvavi pod kožo

Tanja Fajon zaposlila hčerko Matjaža Hana

Špela Han, hčerka poslanca SD in pomočnica evropske poslanke SD

Špela Han, hčerka poslanca SD in pomočnica evropske poslanke SD
© www.vandraj.si

Slovenski evroposlanci, ki so se ta mesec preselili v Bruselj, so se že morali lotiti prve pomembne naloge – vzpostavitve pisarne, kadrovske konsolidacije in izbire pomočnikov. Četudi se zdi, da je to ena izmed lažjih nalog, ki jih čakajo v prihajajočem mandatu, je bilo treba pri njej pokazati nadpovprečno vzdržnost. Vsak evropski poslanec lahko na mesec za pomočnike porabi 25 tisoč evrov, vsak od njih lahko vsak mesec prejme plačo v višini dveh premierskih plač, torej 7740 evrov. To je velika skušnjava, ki se ji vda marsikdo.

Četudi plače evropskih poslancev niso nizke, je v preteklosti marsikdo z izigravanjem pravil hotel dobiti še več. Recimo tako, da si je plačo umetno povečal z zaposlitvijo družinskih članov na asistentskih delovnih mestih. Za najzloglasnejšo afero s tega področja je poskrbel nekdanji evroposlanec in član izvršilnega odbora SDS Miha Brejc, ki je leta 2004 na mestu pomočnice zaposlil hčerko. Seveda ni bil edini. Zaradi zgražanja drugih in številnih javnih kritik so nato v evropskem parlamentu sprejeli posebna etična pravila. A najiznajdljivejši evropski poslanci so se domislili drugačne nepotistične prakse, nekakšne vezane trgovine.

Največ ustvarjalnosti so pri tem spet pokazali v SDS, leta 2012 je pri evropski poslanki iz vrst SDS Zofiji Mazej Kukovič asistentsko službo dobila Maja Mikanec. Ta sicer ni v sorodu s Kukovičevo, je pa članica družine Janeza Janše. Je žena njegovega sina, Žana Janše. Načeloma v tem primeru ne bi mogli govoriti o nepotizmu – če ne bi v zameno Janša tedaj v svojem kabinetu predsednika vlade zaposlil Ine Kukovič, hčerke Kukovičeve. No, kasneje se teh zapletenih iger v SDS niso več hoteli iti in so Žanu Janši leta 2015 uredili službo asistenta pri Patriciji Šulin, nato pa pri Milanu Zveru in Romani Tomc, da je lahko živel skupaj z ženo Majo.

Kako je danes? Pri evroposlancih iz vrst SDS, ki so že sporočili imena pomočnikov, ni nič novega. Milan Zver je za asistentko ponovno izbral Petro Škrinjar, diplomirano geologinjo in seveda hčerko nekdanje državne sekretarke iz vrst SDS na šolskem ministrstvu Mojce Škrinjar. Je pa na presenečenje mnogih – predvsem zato, ker je bila v preteklosti izredno etična in kritična do takšnega nepotizma – tokrat Tanja Fajon (SD) za pomočnico izbrala hčerko vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana – Špelo Han. Za kakšno vrsto nepotizma gre v tem primeru?

Štiriindvajsetletna Špela Han je letos diplomirala na FDV na temo spolnega nadlegovanja žensk na delovnem mestu. Po izobrazbi je komunikologinja. Še pred diplomo, je povedala, je septembra 2018 dobila priložnost za opravljanje prakse v evropski poslanski skupini Socialnih demokratov, čemur naj bi sledil nepričakovan klic. »Že februarja so me poklicali iz Tanjine pisarne, kjer so mi ponudili možnost, da nadomeščam eno od njenih asistentk. Tako sem se vpeljala v delo, čemur je sedaj sledila ponudba, da ostanem,« pripoveduje.

Hanova pravi, da se je seveda o svoji novi službi in neverjetni priložnosti pogovarjala z očetom in da jo je ta opozoril na potencialno medijsko kritiko, a poudarja, da je pred zaposlitvijo pri Fajonovi imela še neko drugo ponudbo, se je pa za asistentsko mesto odločila, ker je presodila, da je to korak naprej. Poleg tega – še dodaja v svojo obrambo – tudi ni očetova politična kopija. »Zaradi situacije sem seveda že od malega spremljala politiko in sem si pri tem tudi izoblikovala pogled na svet.« V primerjavi z očetom naj bi imela malce bolj »progresivne«, »feministične« nazore, zaradi česar se z njim pogosto ne strinja.

Ali so v SD Špelo Han zaposlili po pomoti, ker je dejansko volivka Levice, nam on the record sicer ni hotela izdati. Ni pa dvoma, da denar skvari še tako trdna in progresivna načela …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.