Staš Zgonik

12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Družba

Zastrupljanje komarjev

V domovih dovoljeno, na prostem prepovedano 

Tigrasti komar

Tigrasti komar
© Public Health Image Library, Centers for Disease Control and Prevention’s

Na občini Lendava so zadnje tedne prejeli številne klice občanov, razburjenih zaradi množice komarjev. Zato se je Tibor Hebar, vodja občinskega oddelka za prostor odločil preveriti, kakšne so možnosti za reševanje te težave. »Po majskem deževju smo iskali rešitev, saj smo prejeli veliko pritožb občanov. Pred leti smo zatiranje komarjev izvajali skupaj z Zavodom za zdravstveno varstvo Murska Sobota, dokler ni urad za kemikalije preparata, ki smo ga uporabljali, prepovedal.«

Tokrat so jim sporočili, da ukrepanje proti komarjem na prostem v Sloveniji ni mogoče, saj za ta namen nimamo registriranega nobenega pripravka. Kot se spominja Milan Lovrec, strokovnjak za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo iz nacionalnega laboratorija za hrano, okolje in zdravje, so v Prekmurju dolga leta izvajali ukrepe na prostem. »Leta in leta smo ukrepali proti komarjem, kot so to delale in še delajo sosednje države. Nato pa so se začele pojavljati pritožbe, da proti komarjem škropimo v naravi. Prišel je obisk inšpektorja in odločba, da moramo to opustiti.« Izkazalo se je, da preparat, ki so ga uporabljali, ni bil registriran za rabo na prostem. »Od leta 2002 komarjev v naravi ne tretiramo več. Žal. Ljudje so živčni, kličejo nas, a ne moremo ukrepati. Predvsem so hude težave v različnih kampih in zdraviliščih.«

Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), tudi če bi obstajalo registrirano sredstvo za zatiranje komarjev na prostem, razmere ta trenutek ne bi upravičevale rabe. »Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oziroma na prostem v Sloveniji, ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke. Uporaba je strokovno upravičena zgolj pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega pa v Sloveniji do sedaj ni bilo. Posamezni primeri obolelih z virusom Zahodnega Nila še niso izbruh.«Se pa pristojni pripravljajo tudi na takšno možnost. »Zavedamo se, da je problem tretiranja komarjev zaradi mogočega prenosa bolezni vedno bolj aktualen,« so sporočili z ministrstva za zdravje. NIJZ je že pripravil akcijske načrte, v katerih so navedeni najprimernejši insekticidi, ki bi jih lahko uporabili, če bi bila raba nujna.

V večini nam bližnjih držav imajo do zatiranja komarjev manj restriktiven odnos. Zatiranje na prostem izvajajo v Italiji in na Madžarskem, Hrvaškem in v Srbiji. Kot je povedal dopisnik RTV SLO iz Beograda Boštjan Anžin, je bil do zdaj vedno zgrožen, ko se je po njihovi ulici pripeljalo vozilo za zatiranje komarjev. »Letos sem komaj čakal, da pridejo in nas zadimijo, ker je res noro. Vrstijo se neurja, vsakič poplavi pol Beograda, večji del mesta je brez kanalizacije.« Razmere so za razvoj komarjev idealne. Zatiranje v sezoni izvajajo vsaj vsakih štirinajst dni, pri čemer prebivalcev posebej ne opozarjajo, naj zaprejo okna. »Včasih se mi zdi, da smo edini, ki, ko zaslišimo tisti tovornjaček, vse zapremo. Pravijo, da je popolnoma neškodljivo, hkrati pa sosede razlagajo, kako njihovi pritlikavi psi bruhajo, če jih peljejo na sprehod po zapraševanju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.