Neža Oder

12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Politika

Užaljeni župan

Pihalni orkester, Facebook in duševne bolečine Emila Rojca

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc (SD) toži Jašo Montanija, študenta in člana krajevnega pihalnega orkestra, zaradi zapisa na družabnem omrežju Facebook.

Rojc je aprila uradno podprl protimigrantski protest v Jelšanah in izrazil pričakovanje, da bo na njem nastopil mestni pihalni orkester. Na podlagi internih pogovorov po prejetju elektronske pošte predsednika orkestra, da »se bodo morali udeležiti protesta«, in podatkov, da je župan klical še številna druga društva k prisotnosti, so člani pihalnega orkestra Ilirska Bistrica »nekako sklepali, da s[m]o dolžni to narediti«. Montani in drugi člani zasedbe so se potem soglasno odločili, da ne nastopijo, a pritisk, naj se uklonijo županovim željam, je bil dovolj močan, da se je Montani zatekel k javnemu zapisu na Facebooku. Ta je zdaj sporen.

»Ne toliko objava sama, bolj to, kako je postala viralna,« razmišlja o povodu za Rojčevo tožbo. Predmet tožbe je odstavek, v katerem pravi, da župan izsiljuje pihalni orkester, naj igra na prireditvi, saj je od njega odvisno financiranje orkestra. Rojca naj bi zmotilo tudi nadaljevanje, v katerem Montani sklepa, da se tudi MKNŽ, na katerega dvorišču je bil napovedan protest, ne bo upal upreti, saj »je ob dejstvu, da sta financiranje in obstoj kluba stvar dobre volje župana, popolnoma nevtraliziran. Kdo pa si želi postati sovražnik v očeh popolnoma indoktrinirane okolice?« še dodaja. Ravno ta odstavek je v odzivu pod izvirno objavo kopiral župan Rojc sam in ga pospremil s komentarjem: »Spoštovani, seveda se lahko ne strinjate z menoj osebno ali mojo politiko.«

Zakaj je Rojc sploh čutil, da lahko z močjo županske funkcije pripravi orkester k sodelovanju na protimigrantskem protestu, ostaja vprašanje. Sam naj ne bi bil med organizatorji protesta, je pa izkoristil svoj položaj za to, da je na spletni strani občine objavil pismo Civilne iniciative za varovano mejo (na strani ni več dostopno), ki je protest pripravila. Med njenimi pomembnejšimi predstavniki je tudi županov sin Borut Rojc (SD), obenem prvi podpisnik spletne peticije proti postavitvi sprejemno-registracijskega centra v Ilirski Bistrici.

O podrobnostih tožbe Jaša Montani ni želel govoriti, dokler z odvetnikom ne sestavita obrambe, je pa povedal, da Rojc v tožbi opozarja, da mora »kot župan tretjega mandata skrbeti za svoj javni ugled«, skliceval pa naj bi se predvsem na duševne bolečine.

Na načelni ravni sicer velja, da je javna osebnost, funkcionar, župan, poslanec ali kdo drug dolžan prenesti ostrejšo kritiko lastnega dela kot druge, nejavne osebnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.