Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

"Umetnost dogovora" brez ZDA

Alec Perkins / Wikimedia

Alec Perkins / Wikimedia

Medtem ko se Trump gre trgovinske vojne in izstopa iz globalnih sporazumov, se drugje po svetu dogajajo največji prostorgovinski dogovori v zgodovini.

Karavano vodita EU in Japonska, ki sta v začetku leta vstopili v največji trgovinski sporazum na svetu, lani pa se je po propadu čezpacifiškega sporazuma (TPP) uspešno uveljavil CPTPP, kjer je vodilno vlogo po izstopu ZDA prevzela prav Japonska. Poleg tega je EU nedavno dorekla trgovinski sporazum z južnoameriško skupino držav Mercosur.

Prostotrgovinsko sodelovanje manjša odvisnost držav od ZDA, prav tako pa je pozitivno, da nekateri novejši sporazumi opuščajo sporne določbe, kot je vzpostavitev mednarodnih trgovinskih razsodišč. Vendar prosta trgovina še vedno ogroža okolje, delavce in demokracijo. Prav sporazum z Mercosurjem - zaradi brazilskega predsednika Bolsanara - kritizirajo okoljevarstveniki, Italija pa se je marca pridružila kitajskemu projektu svilna pot, kjer je poleg kršitev človekovih pravic sporna še "dolžniška past" do Kitajske.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.