Lara Paukovič

19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Politika

Študentska razsipnost

Še ena prilika o delovanju študentskih organizacij

Državni zbor je prejšnji teden podprl dopolnilo novele zakona o skupnosti študentov, po katerem se bodo za vodenje poslovnih knjig in izdelavo letnih poročil Študentske organizacije Slovenije uporabljala pravila računovodstva za javne zavode. To bo omogočalo nadzor računskega sodišča nad poslovanjem organizacije, omejene pa bodo tudi plače njenih funkcionarjev, ki so pogosto pod drobnogledom javnosti zaradi netransparentne porabe denarja. Študentskim funkcionarjem je težko karkoli dokazati, čeprav je bilo že večkrat omenjeno, da si z javnim denarjem plačujejo na primer potovanja in zabave. Zadnji primer je navedla mladinska organizacija Univerze na Primorskem Študentska lupa, ki je nastala kot odziv na nekakovostno delovanje v različnih segmentih študentskega organiziranja in je prepričana, da je Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) plačala rojstnodnevno zabavo generalnega sekretarja Študentske organizacije Slovenije Aleksandra Sprema. Ta naj bi bila potekala 19. marca v restavraciji Emonec v Kopru, zanjo pa je ŠOUP restavraciji plačal 1500 evrov, zraven pa je treba prišteti še prevoz udeležencev (350 evrov) in plačilo nastopa in prevoza nastopajočih iz Folklornega društva Vuka Karadžića iz Radovljice, kar je stalo 440 evrov.

Za pojasnilo smo se obrnili na Aleksandra Sprema, vendar ta navedbe ostro zanika. »Kot generalni sekretar ŠOS se udeležujem številnih projektov in aktivnosti. Tako sem se na povabilo udeležil tudi projekta ’Študentje se predstavijo – ŠOUPijada’, ki je potekal 19. marca 2019 v Restavraciji Emonec v Kopru in ga je organiziral ŠOUP. Tako kot približno 60 drugih udeležencev sem plačal kotizacijo 10 evrov. Naključje je, da sem 20. marca imel rojstni dan. Nekaj prijateljev in sodelavcev me je zato ob polnoči presenetilo z rojstnodnevno torto, ki so jo plačali s svojim denarjem. Navedbe mladinske organizacije Študentska lupa, katerih edini namen je poskus moje diskreditacije, so popolnoma zgrešene in zavajajoče,« je dejal.

Člani Študentske lupe sicer pravijo, da so iz internih virov dobili potrditev, da je bil dogodek krinka za organizacijo rojstnodnevne zabave, vendar pa zaradi zagotavljanja varnosti prič niso razkrili imen ljudi, ki bi bili pripravljeni spregovoriti o tem. »ŠOUP je predvsem v lokalnih krogih znan po tem, da se nad izdajalce spravlja fizično, česar ne privoščimo nikomur, sploh pa ne ljudem, ki nam pomagajo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.