Intervju: Andrej Bertoncelj, minister za finance

Minister Andrej Bertoncelj je v intervjuju kar trikrat omenil boj proti »socialnim goljufijam«. Ker napoveduje, da bo s tem ukrepom zakrpal proračunski izpad zaradi povišanja plač tistim, ki spadajo v najvišje plačilne razrede, me zanima, kaj to sploh pomeni. Vse, kar doslej vemo o »socialnih goljufijah«, je tole: ko so jih začeli omenjati predstavniki ministrstva za delo (družino itd.), smo dobili zmanjšanje socialnih pravic, rubljenje dediščin potomcem pokojnih socialnih upravičencev in razsulo na centrih za socialno delo zaradi enotnih evidenc in reform. Vse to v imenu preprečevanja »socialnih goljufij« in aktiviranja prejemnikov socialnih pomoči – ti so edini sloj, za katerega se predpostavlja, da so raje doma v revščini kot pa da bi delali in so zato kolektivno sumljivi (če pa ste iz SDH in za 11.000 evrov sedite doma, seveda ne spadate v to kategorijo, saj niste revni).

A zgleda, da kljub desetletni viktimizaciji in udaru na pravice najrevnejših, »socialnih goljufov« ni nič manj, sintagma je še vedno v igri, po Bertonclju sodeč čedalje bolj. Kot pravi finančni minister, naj bi s preganjanjem teh »socialnih goljufov« celo zamašili predvideno proračunsko luknjo v višini 160 milijonov. Pri tem nobeno ministrstvo in noben minister ni nikoli pojasnil, kaj »socialne goljufije« sploh pomenijo, koliko da jih je, kakšna je domnevna finančna škoda in za kakšen obseg naj bi šlo. Nihče od tistih, ki se ukvarjamo s socialno politiko in nihče od onih, ki delajo na centrih za socialno delo, ni nikoli - kljub zahtevam - dobil nikakršne razlage o teh famoznih »socialnih goljufijah«.

Ko bralec na hitro preleti intervju, lahko dobi napačen vtis, da minister ne ve, kaj govori. Po eni strani se pritožuje, da se preveč »pogovarjamo o razdeljevanju«, hkrati pa navija za povišanje plač najbolje plačanim skupinam (vključno s samim sabo) - kako gre to skupaj? Seveda gre. Minister je hotel reči prav to, kar je povedal: pri zviševanju dohodkov najbogatejšim se nehajmo pogovarjati o razdeljevanju. In ker je kar trikrat omenil boj proti »socialnim goljufijam«, ima gotovo tudi kakšno idejo o tem, kaj naj bi to pomenilo. Čas bi že bil, da nam jo nekdo pojasni. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.