Izak Košir

 |  Mladina 30  |  Politika

(Raz)prodaja Kersnikove 4

MOL in ŠOU prodajata stavbo nad klubom K4 

Protest za ohranitev kluba pred petnajstimi leti

Protest za ohranitev kluba pred petnajstimi leti
© Miha Fras

Stavba na Kersnikovi 4 je za Ljubljano znamenita predvsem zaradi kletnih prostorov, v katerih že desetletja domuje kultni klub K4. Lastnici zgornjih nadstropij pa sta bili Mestna občina Ljubljana (MOL) in Študentska organizacija v Ljubljani (ŠOUL). Zanimivo je, da sta se obe v istem letu odločili, da bosta prostore prodali.

MOL je za prodajo svoje nepremičnine objavila obvestilo o javni dražbi, ki bo potekala 29. avgusta, in sicer za poslovne prostore v 4., 5., 6. in 7. etaži v skupni izmeri 732,70 m2. Izklicna cena je 1.226.500,00 evrov. Vsi morebitni kupci morajo do 26. avgusta do polnoči vplačati varščino, ki znaša 10 odstotkov izklicne cene.

Pritličje, prvo, drugo in tretje nadstropje pa je v lasti ŠOUL, in kot je vidno iz zapisnika 4. redne seje študentske organizacije, ki je bila 20. maja letos, je študentski direktor Andrej Klasinc glede napredovanja prodaje Kersnikove 4 povedal, da je potencialni kupec že nakazal zahtevano aro, ki je bila zapisana v pogodbi. Iz razpisa, ki je javno dostopen na spletni strani študentske organizacije, je vidno, da je izklicna cena za njihove prostore na Kersnikovi 1.250.000,00 evrov, torej je približno enaka ceni Molovih prostorov.

Na ŠOUL smo naslovili vprašanja, kdo je kupec prostorov, saj smo iz neuradnih virov izvedeli, da naj bi aro 100.000 evrov, ki jo je bilo treba plačati do 11. februarja letos, plačalo podjetje Gast Gostinstvo. Tam so nam potrdili le, da so se res prijavili na razpis.

Gast Gostinstvo je sicer del mreže Gast Holding, ki ima v lasti že lepo število gostinskih lokalov v prestolnici, med njimi tudi klub Cirkus, Cantino Mexicana, Centralno postajo, Figovec, Slovensko hišo, Čin-čin, Cutty Sark Pub in ne nazadnje klub K4. Omenjeno podjetje naj bi na Kersnikovi 4 po naših informacijah želelo odpreti hostel, in to tako, da naj bi najprej na tej lokaciji odkupilo prostore ŠOUL, nato pa naj bi se na avgustovski dražbi potegovalo še za odkup prostorov MOL ter si tako zagotovilo celotno stavbo.

Tudi v ŠOUL nam kupca niso želeli izdati in dodali, da ga bodo razkrili, ko bodo vsi postopki končani. »V začetku postopka razpisa je bilo več zainteresiranih kupcev, do roka, določenega v razpisu, pa je pogoje dokumentacije izpolnil le eden od njih, ki je položil opredeljeno varščino. Trenutno smo s kupcem še vedno v fazi dogovorov in pogajanj, zato postopki prodaje nepremičnin na Kersnikovi 4 še niso zaključeni,« so poudarili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.