Uredništvo

 |  Kultura

Iščejo se osebe s fotografij

Gre za serijo 13 fotografij oseb iz cikla Mariborski obrazi, ki so pred 30 leti pozirale pred objektivom Zore Plešnar

Ob zaključku retrospektivne razstave Zore Plešnar, ki bo na ogled do 4. avgusta, Umetnostna galerija Maribor vabi Mariborčane, da se prepoznate na njenih fotografijah, ki jih je posnela v 80. letih prejšnjega stoletja. Gre za serijo 13 fotografij iz cikla Mariborski obrazi, v katerem je fotografinja ujela portrete takratnih (in morda še današnjih) mariborskih prodajalcev.

Zora Plešnar se je namreč v trideset let trajajočem opusu ves čas posvečala tudi portretom, kjer se je polno izrazila njena topla, komunikativna narava. Pri portretih odraslih je Plešnarjeva pozornost pogosto posvetila portretirančevemu okolju ali njegovi dejavnosti (Fotograf, Sodar, Predica, Šivilja, Delavka), značilno pa je tudi njeno zanimanje za navadnega človeka. V ciklu portretov z mariborskimi prodajalci lahko prepoznamo okolje tržnice, obrtniških delavnic in stojnic s hrano.

Več o razstavi si lahko preberete v članku Vesne Teržan

Ob zaključku njene prve velike pregledne razstave si fotografinja Zora Plešnar želi podariti nekaj fotografij iz omenjene serije. Zato UGM vabi vse, ki prepoznate sebe ali vaše bližnje na fotografijah, da se oglasite preko telefonske številke 02 2294 696 ali elektronske pošte info@ugm.si.

Portretirancem bodo originalne fotografije podarili v soboto 3. avgusta ob 11.00 v Umetnostni galeriji Maribor.

Fotografije so dostopne na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.