Stanka Prodnik

2. 8. 2019  |  Mladina 31  |  Kultura  |  TV

Krivica v Zagrebu

Še vedno čakamo, da TV Slovenija popravi napako in ponovno odpre dopisništvo v Zagrebu

Ko vljudnostna fraza postane glavna novica in vir negotovosti.

Ko vljudnostna fraza postane glavna novica in vir negotovosti.
© TV Slovenija

Leta 2015 se je RTV Slovenija odločila za res čudno potezo: ukinila je svoje dopisništvo v Zagrebu, z argumentom, da je prestolnica sosednje države res blizu, da je Zagreb mogoče pokrivati s kombinacijo lokalnih novinarjev ob meji in iz Ljubljane. Zakaj? Ker so s to potezo na letni ravni privarčevali 110.000 evrov. No, že takrat so kritični do te poteze povedali, da bi še bolj privarčevali – po tej logiki –, če bi ukinili kar celotno RTV Slovenija.

Radio Slovenija se s potezo vodstva ni strinjal, zato je poročevalko iz Zagreba ohranil, TV Slovenija pa od takrat poroča iz Zagreba kampanjsko, slabo, nima virov ne v hrvaški politiki ne v hrvaški družbi. Pogosto so poročila iz sosednje države na ravni, ki jo vsak gledalec lahko doseže, če sam pobrska po hrvaških spletnih izdajah medijev. In to čeprav gre za sosednjo državo, za Slovence relevantno državo, s katero nas druži ogromno zadev, začenši s spori – je ta slaba ureditev ostala do danes nespremenjena.

Ta torek smo tako lahko spremljali še eno slabo poročanje iz Zagreba, površno in plitko, v TV Dnevniku in tudi Odmevih. V Zagreb je prispela nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. TV Slovenija pa je ostala brez resnega komentarja ali vsaj opisa ozadja tega obiska. Če bi povzeli, se je TV Slovenija odzvala plitko in nacionalistično, narodnjaško, v smislu, zakaj je vendar von der Leynova odšla k Hrvatom, ne pa k nam, zakaj jih hvali kot domnevni zgled, to smo vendar mi! Še več: Mar to že nakazuje njen odnos do Slovenije in arbitražnega postopka? Zakaj hvali hrvaško namero, da postanejo del schengenskega območja? Iz Zagreba je sicer poročala Marta Razboršek, ki pa je tja prišla iz Ljubljane in pač pripravila poročilo, kot ga lahko pripravi novinar, ki v sami državi nima svojih virov in je dejansko prišel zgolj posnet kadre, s katerimi bodo v domačem studiu le podlagali prispevke o obisku.

Tako je TV Slovenija uspelo iz obiska Ursule von der Leyen narediti popolnoma nekaj drugega, kot se je dejansko zgodilo, spregledati celoten kontekst dogajanja v Evropski uniji, gledalkam in gledalcem pa priklicati zgolj občutek, da se »ubogi Sloveniji« spet dogaja krivica. Pričakovali smo, da bodo vsaj v Odmevih gostili kakšnega gosta, ki bo razložil, zakaj je dejansko šlo pri tem obisku, pa se tudi to ni zgodilo.

Dejansko se je Ursula von der Leyen na tej misiji srečala z voditelji treh držav: Poljske, Hrvaške in Madžarske. Gre za zelo jasno izbiro držav: za države, ki v Evropski uniji pomenijo problem zaradi populističnih vlad, ki jih v Bruslju dejansko vidijo kot grožnjo stabilnosti unije. Z njimi ima unija zato veliko dela in težav. Slovenije pa pač ni na tem seznamu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Marta Razboršek, novinarka TV Slovenija

    Krivica v Zagrebu

    Neznanemu avtorju Anonimnemu avtorju ali avtorici, ki se je pod tekst z naslovom Krivica v Zagrebu podpisal/a kot Stanka Prodnik, bi želela povedati, da se s povodom za tekst, češ da bi bilo prav, da bi RTV Slovenija ohranil dopisništvo v Zagrebu, strinjam, a je tekst žal, na svojo škodo, podkrepil ali podkrepila z drugim delom. Več