Vaške straže

Ustanovljena prva paravojaška obmejna milica 

Blaž Zidar s soborci po končanem protestu v Črnomlju. Na sestanku naj bi se dogovorili o »nadaljnjem sodelovanju za obrambo Slovenije«.

Blaž Zidar s soborci po končanem protestu v Črnomlju. Na sestanku naj bi se dogovorili o »nadaljnjem sodelovanju za obrambo Slovenije«.
© Facebook

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo politično motivirano hujskanje k samoobrambi obmejnih prebivalcev pred begunci manifestiralo v obliki ustanavljanja paravojaških enot po zgledu tistih z ameriško-mehiške meje. Pred dnevi so mediji v lasti SDS ponosno objavili reportažico o delovanju prve takšne »vaške straže«. Vaški stražarji v »uniformah« so spregovorili o načinu delovanja, sledenju beguncem, streljanju v zrak …

Čeprav je protibegunsko organiziranje, ustanavljanje civilnih pobud »za varovano mejo« nujni pogoj za ustanavljanje paravojaških enot, pa je med obema pomembna razlika. Drugo vključuje represijo, ki je po ustavi v rokah države in tam tudi (primerno) urejena in omejena.

Organizirali naj bi se prebivalci Radovice in sosednjih vasi v Beli krajini, ki pravijo, da na obmejnih obhodih po navadi niso oboroženi. Včasih pa so. Eden izmed njih, pravijo, je begunce dočakal na lovski opazovalnici, oborožen. »Pregnal jih je z rafalom, streljanja v zrak so se tako ustrašili, da so se razbežali nazaj na Hrvaško,« je pojasnil »vodja« vaške straže Blaž Zidar, ki je pred kamero nastopil v maskirni uniformi, na glavi pa je imel čepico Društva Moris Kočevska Reka, katerega alfa in omega je Tone Krkovič, tesni sodelavec Janše. Razlagal je tudi, kakšne verbalne ukaze in fizične prijeme izvajajo, če naletijo na »ilegalne migrante«.

Lahko bi zamahnili z roko, češ da gre za skupino pozornosti željnih zdolgočasenih moških srednjih let z neizživeto željo po igrah kavbojev in Indijancev, partizanov in domobrancev, osamosvojiteljev in agresorjev … A če kdo nad tem ne bi smel zgolj preprosto zamahniti z roko, je to država, oblast, policija. Če delovanja vaške straže ob meji niso odkrili že sami, si pred tem ne bi mogli več zatiskati oči po medijskem razkritju. So se odpravili k ljudem, ki so v medijih nastopali z imeni in priimki in prostodušno razlagali o svojih aktivnostih? So jih opozorili, da gre za protizakonito ravnanje?

A zdi se, da so na policiji zamahnili z roko nad »stražarji«. Vsaj tako izhaja iz pojasnila: »Po do zdaj razpoložljivih podatkih delovanje oziroma obhodi meje s strani izpostavljenih posameznikov ne predstavljajo suma kaznivega dejanja.« Zdi se, da v skupini desetih posameznikov, med katerimi jih približno polovica redno »nadzira« mejo, vidijo skupino vaških posebnežev.

Ali so početje, ki je lahko, še posebej, če ga država tolerira, zgled drugim, podcenili, bo kmalu jasno. Dejstvo je, da so s takšnim odzivom izrazili podporo ustanavljanju paravojaških enot ob meji. Te pa imajo drugačne standarde ravnanja, kot naj bi jih imela policija, pa že ta, kakor vidimo na posnetkih, vklepa begunce in jih pusti ležati v jarkih.

Pred dnevi je predsednik SLS Marjan Podobnik predstavil zamisel, da bi država obmejnim prebivalcem priznala status graničarjev, ki bodo opazovali mejo in obveščali policijo o »nezakonitih migrantih«, za to delo pa naj bi jih tudi finančno nagradili.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.