Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Za vero, dom in Bolsonara

Palácio do Planalto / Wikimedia Commons

Palácio do Planalto / Wikimedia Commons

Brazilskega predsednika Bolsonara mediji često primerjajo s Trumpom. Bolsonaro ni zgolj slaba kopija, pač pa Trumpov najresnejši tekmec za naslov najbolj nerazgledanega politika, ki skrbi za konstantno mednarodno stanje šoka.

Bolsonaro v življenju še ni prebral knjige, zato kaj drugega kot kup neumnosti iz njegovih ust in tvitov tudi ni moč pričakovati. Znanje škodi, zato je v pripravi predlog, ki bi ukinil financiranje filozofije in sociologije na univerzah. Zase trdi, da ni rasist, ksenofob, homofob, ampak ti ljudje naj ga pač pustijo pri miru.

Bolsonaro pooseblja absolutistično razumevanje države, zato mu nepotizem ni tuj. Na mesto veleposlanika v ZDA bo imenoval kar svojega sina, ki je trenutno kongresnik. S Trumpom si tudi delita nacionalistični diskurz. Amazonski pragozd je označil za brazilski, tuji voditelji pa naj ga pustijo na miru, kljub temu, da proizvaja petino kisika na globalni ravni.

V imenu neoliberalne vere v gospodarski razvoj je dovoljeno vse, tudi rezanje pljuč.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.